Detalji piramidalne prevare
0

Prevarili stotine građana i zaradili stotine hiljada KM

Sarajevo-x.com
Članovi grupe koja se bavila piramidalnim prevarama obmanuli su nekoliko stotina građana i tako zaradili više stotina hiljada KM, saopšteno je iz Federalne uprave policije, koja je jučer provela veliku akciju u saradnji sa kolegama iz RS-a.

Nakon opsežne akcije FUP-a, Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu predato je šest osoba zbog osnovane sumnje da su počinili privično djelo "udruživanje radi činjenja krivičnih djela", u vezi s krivičnom djelom "prevare".

Istražitelji Federalne uprave policije su utvrdili da su prijavljene osobe, u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi, organizirali grupu radi izvršenja krivičnih djela na teritoriji Bosne i Hercegovine, u periodu od 2005. godine do danas.

Članovi grupe se se, uz dogovor sa više osoba iz Hrvatske, predstavljali kao zastupnici preduzeća "Mat Investment Group CO'" i "Future Trend Invested Holding Limited" iz Hong Konga.

Uvjeravajući građane da će ulaganjem novčanih sredstava na tržištima kapitala izvan BiH ostvariti višestruku dobit, izdavali su im lažne uplatnice ovjerene pečatom "Mat Investment Group Co'', kao i certifikate s natpisom "Future Trend Investment Holding Limited". Nakon što bi im građani povjerili svoj novac za navodno ulaganje, prijavljeni su im izdavali vrijednosne papire bez pokrića i ništavne certifikate.

Tako su u zabludu doveli nekoliko stotina građana BiH i time ostvarili korist u vrijednosti nekoliko stotina hiljada KM. Provjerama je utvrđeno da nije riječ o stvarnim, već o "off shore" kompanijama, odnosno računima kojima su raspolagali članovi ove kriminalne grupe.