Akcija BiH i Hrvatske
0

Prenj 4: U Hercegovini uhapšeno sedam osoba

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U akciji kodnog naziva Prenj 4 u Bosni i Hercegovini, rano jutros lišeno je slobode sedam osoba. U akciji je na području BiH zaplijenjeno oko 50 kilograma opojne droge marihuana "skunk", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), proveli su koordiniranu akciju u saradnji sa policijskim i pravosudnim institucijama Republike Hrvatske, pod kodnim nazivom Prenj 4.

U okviru akcije, rano jutros, na više lokacija na području Hercegovine, u Trebinju, Čapljini i Stocu, uhapšeno je sedam osumnjičenih osoba. U okviru ove akcije u Bosni i Hercegovini zaplijenjeno je oko 50 kilograma opojne droge marihuana "skunk", čija vrijednost na ilegalnom narko tržištu u zemljama Evrope iznosi više od 100.000 eura. U akciji su podršku pružili policija MUP-a HNK i Granična policija BiH.

Osobe koje su lišene slobode osumnjičene su da su kao organizirana kriminalna grupa vršili krijumčarenje opojne droge marihuana "skunk", koju su sa teritorije Crne Gore, preko BiH, krijumčarili prema Republici Hrvatskoj. Uhapšene osobe osumnjičene su za krivično djelo organiziranog kriminala iz člana 250. KZ BiH u vezi sa krivičnim djelom neovlaštenog prometa opojnih droga iz člana 195. KZ BiH.

U okviru ove akcije ostvarena je značajna saradnja sa policijskim i pravosudnim organima Republike Hrvatske, kojima su iz BiH proslijeđene informacije o krijumčarima opojne droge, koji u okviru uvezanog lanca djeluju na teritoriji Republike Hrvatske. Na osnovu informacija proslijeđenih iz BiH, u Republici Hrvatskoj danas i u proteklih nekoliko dana, lišeno je slobode više osoba, od čega dvije osobe iz BiH, te je zaplijenjeno oko 37 kilograma opojne droge marihuana "skunk".

Ova akcija predstavlja primjer dobre saradnje policijskih i pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, koja će se nastaviti i u budućnosti kako u borbi protiv organiziranog kriminala i krijumčarenja opojnih droga, tako i u borbi protiv drugih oblika organiziranog kriminala, saopćili su iz Tužilaštva BiH.