Mjesecima varao po Sarajevu
1

Predstavljao se kao član stranke pa izvarao firme za više od 20.000 KM

Klix.ba
Pripadnici Odjela za privredni kriminal MUP-a KS uhapsili su muškarca koji je od novembra prošle godine varao firme predstavljajući se kao uposlenik Općine Novo Sarajevo, član jedne političke stranke i vlasnik Samostalne trgovinske djelatnosti "Tezga". K. A. je prevario više firmi za 21.246 KM.

On je novac zarađivao tako što je kod različitih firmi naručivao robu, uz napomenu da će to platiti žiralnim putem. Naknadno je, kao dokaz o navodnom plaćanju, uposlenicima oštećenih firmi dostavljao uplatne naloge sa automatskim pečatom uređaja Reiffeisen banke, u okviru kojeg je bila pisana oznaka "primljeno". Nalozi nisu dostavljani banci tako da novac nije bio uplaćen na račune oštećenih firmi, čime je prevarant dovodio u zabludu uposlenike privrednih subjekata da mu izdaju robu misleći da je plaćanje izvršeno.

Radom na rasvjetljavanju slučaja, policajci su utvrdili da se radi o K. A., rođenom 1975. godine u Sarajevu, inače višestrukom povratniku u vršenju krivičnih djela.

Uhapšen je prilikom pokušaja nove prevare na isti način u jednoj firmi. Tokom kriminalističke obrade priznao je krivična djela na štetu petnaest privrednih subjekata. Osumnjičeni je u petak predat u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Policija MUP-a KS je zahvalila građanima koji su pomogli pri rasvjetljavanju krivičnog djela.