Tužilaštvo Tuzlanskog kantona
2

Predložen pritvor za Kuduzovićevu kriminalnu grupu

Piše: D. Brkić
Tuzla
Tuzla
Tužilac Tužilaštva Tuzlanskog kantona je sudiji Kantonalnog suda u Tuzli predložio određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za osobe koje su uhapšene jučer na području Općine Gradačac u akciji Federalne uprave policije.

Riječ je o kriminalnoj grupi koju je predvodio Elvir Kuduzović (33), koja je formirana 2006. godine, a pritvor je predložen i za: Alena Kuduzovića (36), Rešu Kuduzovića (60), Emira Ademovića (37), Marka Šokčevića (50), Amera Emića (36), Ismara Kapetanovića (31), Emira Delića (43) i Elvedina Mašića (36) zbog postojanja osnovane sumnje da su se bavili organizovanim kriminalom.

Svi uhapšeni, izuzimajući Šokčevića koji je iz Pelagićeva i Mašića koji je iz Srebrenika, nastanjeni su na području Općine Gradačac i uz njihova imena se vezuju krivična djela iznude, lihvarstva, samovlašća, prevare, teških krađa, nedozvoljenog držanja oružja, neovlaštene proizvodnje droge, krivotvorenja isprava, zloupotrebe položaja, odavanje službene tajne, ugrožavanja sigurnosti, lažnog prijavljivanja i krivotvorenja isprava.

Sumnja se kako je Elvir Kuduzović 2006. godine organizovao i rukovodio kriminalnom grupom sve do februara 2013. godine. Pored krivičnih djela organizovanog kriminala sumnja se kako je Elvir Kuduzović počinio još sedam krivičnih djela, Alen i Emir Kuduzović po pet, Marko Šokčević četiri, Rešo Kuduzović i Ismar Kapetanović po tri, Amer Emić dva i Elvedin Mašić jedno krivično djelo.

Pretresom objekata koje su koristili pronađena je i oduzeta veća količina oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, vozila, veća količina novca u različitim valutama i drugi predmeti koji potiču iz izvršenja ili su korištena za izvršenja krivičnih djela. Kantonalno tužilaštvo vodi istragu protiv još dvije osobe.