Tužilaštvo BiH
0

Predložen pritvor za četrnaest osoba uhapšenih u akciji "Prenj"

FENA
Uhapšeni u akciji "Prenj" (Foto: Fotoservis)
Uhapšeni u akciji "Prenj" (Foto: Fotoservis)
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je državnom sudu prijedlog za određivanje pritvora za četrnaest osoba koje su osumnjičene za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s neovlaštenim prometom opojnim drogama.

Prijedlog za određivanje pritvora upućen je za Darija Perića zvani “Crni” (1975) iz Stoca, državljanin BiH; Tomislava Perića zvani Tomo (1973) iz Stoca, državljanin BiH i Hrvatske; Aleksandra Milića zvani Sale (1972) iz Trebinja, državljanin BiH; Slobodana Milićevića zvani Boban ili Brko (1957) iz općine Bileća, državljanin BiH; Deska Toholja zvani Brko (1951) iz Ljubinja, državljanin BiH; Musaira Đulića zvani Musa (1970) iz Stoca, državljanin BiH; Hamdije Rizvanbegovića zvani Hamdo (1972) iz Stoca, državljanin BiH; Gordana Kosjerine zvani Goća (1966) iz Ljubinja, državljanin BiH; Amira Ivankovića (1985) iz Stoca, državljanin BiH; Josipa Prce zvani Jopa (1987) iz Čapljine, državljanin BiH i Hrvatske; Luke Raguža (1969) iz Čapljine, državljanin BiH; Šime Šljivića (1979) iz općine Stolac, državljanin BiH i Hrvatske; Ermina Rahića (1989) iz Čapljine, državljanin BiH, te Alena Katice (1972) iz Mostara, državljanina BiH.

Svih 14 osoba uhapsili su 7. jula ove godine, u ranim jutarnjim satima, službenici Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA te ih predali Tužilaštvu BiH gdje su u svojstvu osumnjičenih ispitani od nadležnog tužioca.

Mjera pritvora prema osumnjičenim se predlaže iz razloga predviđenih Zakonom o kaznenom postupku BiH. Određivanje mjere pritvora je predloženo, među ostalim, zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, kao i zbog činjenice da nekoliko njih posjeduje državljanstvo Repubike Hrvatske, te iz razloga što je za predmetno krivično djelo zaprijećena kazna zatvora veća od deset godina.

Također, s obzirom na vrstu krivičnog djela i način izvršenja, postoji opasnost da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ponovno počiniti krivično djelo i utjecati na svjedoke ili saučesnike i ometati tok istrage, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.