Crna hronika
0

Požari u nekoliko općina u RS-u

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Republici Srpskoj (RS) i danas je aktivno nekoliko požara. U Trebinju je oko 11 sati ponovo izbio požar u blizini sela Poljice i Dubočani.

U Civilnoj zaštiti RS-a su potvrdili da su ih vatrogasci obavijestili da je požar ponovo aktiviran, ali nepristupačan teren otežava gašenje. Trenutno nisu ugroženi objekti, potvrdio je Dragan Štark, načelnik Odjeljenja za obuku, međunarodnu saradnju i informisanje u Upravi Civilne zaštite RS-a.

I u Bileći je u mjestu Damjan oko 12 sati reaktiviran ranije ugašeni požar. Vatra je zahvatila nisko rastinje i u ovom slučaju radi se o nepristupačnom terenu. Zbog dugog sušnog perioda u ovoj općini je proglašeno stanje elementarne nepogode.

U Šekovićima se načelnik te općine Momir Ristić i mještani sami bore sa vatrenom stihijom, jer se, kako tvrdi Ristić, vatrogasci iz Zvornika i Osmaka nisu im pružili pomoć jer ovaj teren nije njihova nadležnost.

Požar je u Bileći prije dva dana zahvatio šumski kompleks u mjestu Borogovo. Aktivan je i požar u Prnjavoru, koji je izbio sinoć oko 20.40 sati u Prisoju, a akcija gašenja je u toku. Nema ugroženih ljudi niti objekata.

U mjestu Crni Vrh u Šipovu požar je zahvatio tri-četiri hektara visoke šume, a vatru gasi oko 50 vatrogasaca i radnika šumskog gazdinstva.