Ugroženo 12.000 stanovnika
9

Požari i dalje u Konjicu, Grudama, Čapljini i Jablanici

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dva velika šumska požara u mjesnim zajednicama Spiljani i Glavatičevo, u općini Konjic, vatra se i dalje širi. Ukupno opožarena površina do sada je veća od 25 kvadratnih kilometara, a požari direktno ugrožavaju 12.000 stanovnika, navodi se u sinoćnjem izvještaju Federalnog operativnog centra Civilne zaštite.

Nakon jučerašnjeg apela načelnika Općine Konjic za pomoć u gašenju požara jutros su na ispomoć stigle vatrogasne jedinice iz Zenice, Mostara, Jablanice, Tuzle, Kalesije i Srebrenika.

Vatrogasci Mostara i Jablanice su raspoređeni u rejonu Lučila –Spiljani, a ostale ekipe u Mjesnoj zajednici Glavatičevo. Produžen je angažman 25 vojnika Oružanih snaga BiH koji se nalaze na ugroženom području sela Dužani. Cjelokupno ljudstvo PVJ Konjic s vozilima su angažirani na gašenju. Oko 30 radnika šumarstva "Prenj" raspoređeni su po svim požarištima.

Helikopter Oružanih snaga je jutros nakon izviđanja vraćen u bazu zbog velike dimne zavjese na tom području. Požar koji je izbio oko 12 sati u Tihaljini, u Grudama, također još nije pod kontrolom. U gašenju sudjeluju pripadnici DVD-a Grude i Gorica, a pomažu i mještani.

Požar je većih razmjera, gori šuma, raslinje i makija. Tokom dana požar je prijetio naseljenim objektima i širio se prema Bovanima (Drinovci). Naseljeni objekti su obranjeni, ali ima izgorjelih vinograda za sada neutvrđen broj.

U Čapljini jutros je izbio veći požar na brdu Križevac između Međugorja i sela Zvirovići. Teren je uglavnom nepristupačan. Pripadnici Vatrogasne jedinice (VJ) Čapljina s tri vatrogasna vozila s posadama na terenu zajedno s pripadnicima VJ Čitluk gase travu i raslinje. Vatra prijeti mjestu Zvirovići ,a nošena vjetrom širi se u pravcu Šurmanaca.

Oko 15 sati jučer na području "Crnaja" u općini Jablanica izbio je šumski požar, gdje gori mješovita visoka šuma. Vatrogasci su na terenu, a povučena je i cisterna s posadom iz Konjica. Istovremeno je prolongiran angažman helikoptera EUFOR-a, koji je također izvršio samo izviđanje u dogovoreno vrijeme.

Oko 11.00 sati helikopter EUFOR-a je djelovao na požarištu prema selu Dužani a vodu je zahvatao iz Boračkog jezera. Nakon kratkog djelovanja (dva preleta)i ovaj helikopter se vratio u bazu, jer dim je toliko velik da je nemoguće gašenje iz zraka. Vidljivost u gradu i okolici bila je samo nekoliko desetina metara.

Akcija gašenja iz zraka je nastavljena u kasnim popodnevnim satima kada su se stekli uvjeti za to. Helikopter OSBiH od 17.30 sati na području Spiljana naletao je i djelovao 16 puta. Vodu je zahvatao iz Boračkog jezera gdje su osigurani uvjeti za to.

Vatra je zbog promjene smjera zaprijetila kućama u Spiljanima i prema objektu namjenske industrije Igman, gdje je nedavno gašen požar. Na to područje kao ispomoć došle su dvije cisterne s posadama. Situacija je stabilizovana i drži se pod kontrolom.

Požar u Glavatičevu je na potezu sela Dužani i Slatinica uspješno odbijen, ali je također zbog promjene smjera vjetra ponovno zaprijetio selu Lađanica, gdje je prebačena većina vatrogasaca. Sa svim aktivnostima će se nastaviti. Situaciju dodatno otežava i niz manjih šumskih požara: Ljesovina- Oteležani, brdo Crna gora iznad Boračkog jezera, brdo ispod sela Hondići.

Tokom dana vatrogasci su ugasili nekoliko manjih požara na odlagalištu otpada na Adi, u mjestu Klepci i Bivolje Brdo. Na području općine Stolac od 14 sati u mjestu Stolovi izbio je požar, koji je ugašen u 17.50 sati. Pripadnici DVD-a Široki Brijeg u mjestima Rasno i Mamići u Širokom Brijegu ugasili su dva požara.