Vjetar otežava situaciju
146

Požar na Igmanu pod kontrolom, vatrogasci i dalje na terenu

Piše: Dalibor Bošnjak
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Vatra koja je danas oko 16 sati izbila na Igmanu ispod Golog brda i dalje gori, ali je sada pod kontrolom te je spriječeno njeno širenje.

Požar na Golom brdu na Igmanu je zahvatio veliko područje, a gašenje otežavaju nepristupačan teren, slaba opremljenost vatrogasaca i vjetar. Osim toga, vatrogasci koji su prvi stigli na lokaciju su čuli pucnje koji najvjerovatnije potiču od zaostale municije iz rata. Prostor koji je zahvaćen požarom je tokom rata bio linija razgraničenja te postoji i opasnost od mina.

Uprkos opasnostima i teškim uslovima u kojim rade, pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo i još četiri dobrovoljna vatrogasna društva uspjeli su požar staviti pod kontrolu i spriječiti njegovo širenje te i dalje rade kako bi ugasili vatru.

"Požar je za sada pod kontrolom, iako je zahvatio veliko područje. Gašenje otežavaju nepristupačan teren i vjetar. Vatrogasci se probijaju pješke jer vozila ne mogu proći. Neka stabla se obaraju motorkama jer ih je nemoguće ugasiti. Na terenu se nalazi šest ekipa, odnosno, nešto više od 30 vatrogasaca. Danas su se čuli pucnji koji potiču najvjerovatnije od municije na ovoj lokaciji, a ne zna se da li je minirano jer minska polja nisu obilježena, niti postoje mape. Slabo smo opremljeni, teško je, mislim da smo jedina zemlja koja nema podršku iz zraka, ali nastavljamo raditi", izjavio je za portal Klix.ba Feđa Biščević, dežurni dispečer Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo.