Gorjeli krovovi na sedam objekata
1

FOTO+VIDEO / Požar na Baščaršiji stavljen pod kontrolu

Piše: N. Jamaković
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com (Foto: N. G./Klix.ba)
(Foto: Miralem Babajić)
Više radnji na Baščaršiji je zahvatio požar koji je izbio oko 12 sati, potvrđeno nam je u MUP-u Kantona Sarajevo.

Kako se na mjestu događaja osjetio i miris plina, evakuisano je i nekoliko ljudi. Ljudi iz okolnih radnji također kupe stvari i bježe u panici. Policija je obaviještena u 12:07 sati te je na teren, uz vatrogasne, izašla i njihova ekipa.

Prema nezvaničnim informacijama, požar je buknuo u orijentalnom cafeu Damask, gdje se inače puše nargile, pa se sumnja da je žar za nargilu uzrokovao požar. No, druge nezvanične informacije govore da je uzrok požara varničenje, budući da su radnici postavljali konstrukciju za ljetnu baštu na Baščaršiji. Tačan uzrok bit će poznat po završetku uviđaja.

Požar je zahvatio više radnji u ulici Trgovke i Sarači, ugostiteljski objekt Kolobara i poštu u Saračima. Zasad nema informacija o povrijeđenim osobama. Jedan vatrogasac je propao kroz krov na Kolobari, ali je prošao bez povreda. Vatrogasci su obaviješteni u 11:50 sati, a požar je stavljen pod kontrolu u 12:20 sati. Na mjesto događaja je izašao i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Komandant Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo Ismet Tucak je za Sarajevo-x.com rekao da je gorjelo ukupno sedam objekata, a na četiri su izgorjeli krovovi. Na intervenciju su izašla 64 vatrogasca s 13 vozila.

"Na kraju možemo biti zadovoljni kako je sve prošlo, prvenstveno jer nije bilo povrijeđenih osoba. Inače, na Baščaršiji su objekti povezani tako da se u ovakvim situacijama vatra brzo širi preko krovova, a uz to, tu je i puno drveta. Mi imamo našu stanicu na Baščaršiji i oni su praktično za minutu bili na mjestu događaja, no već tada su gorjela četiri krova", kaže Tucak.

Pojašnjava kako se potom pristupilo sprečavanju širenja požara koji je išao u četiri različita pravca te gašenju krovova. Vatrogasci će, prema njegovim riječima, ostati na mjestu događaja koliko god bude potrebno da vatra ponovo ne bi buknula.