KCUS poslao četiri zahtjeva
0

Povrijeđeni rudar čeka premještanje u inostranstvo

Sarajevo-x.com
Povrijeđeni rudar Mehmed Dizdarević koji je nastradao u eksploziji metana u jami Stranjani Rudnika mrkog uglja Zenica i dalje je životno ugrožen, potvrdila nam je Biljana Jandrić, portparol Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Prema najavama, on bi trebao biti prebačen u jedan od evropskih medicinskih centara gdje će nastaviti liječenje. Jandrić je istakla da su liječnici KCUS-a poslali četiri zahtjeva, od čega tri u Italiju i jedan u Njemačku, da prime najteže povrijeđenog rudara.

"Kontaktirali smo centre u Torinu, Palermu, Milanu i Minhenu, a sada čekamo njihov odgovor. Mi ćemo u međuvremenu pripremati svu potrebnu papirologiju za transport pacijenta", kazala je Jandrić.

Podsjećamo, Dizdarević je i dalje na aparatima i prate se svi njegovi vitalni parametri. Ima najveći stepen opekotina po tijelo od 65 do 70 posto, te respiratornu opekotinu.

Kako saznajemo, troškove za transport stradalog rudara trebali bi snositi Ministarstvo zdravstva na čelu sa ministrom Safetom Omerovićem, Zavod za javno zdravstvo FBiH, potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo i te federalni premijer Nedžad Branković.