Crna hronika
0

Povećan broj suicida u RS-u

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U prvom polugodištu ove godine u Republici Srpskoj (RS) dogodilo se 146 samoubistava, što je za 12 odsto više nego u istom periodu 2009. godine,

Najviše samoubistava - 118 izvršili su muškarci, a 28 žene, potvrđeno je Srni u Policiji RS.

Od ukupnog broja samoubistava, u 99 slučajeva suicid su izvršila lica starija od 50 godina.

Najviše samoubistava - 67, izvršeno je vješanjem, 40 vatrenim oružjem, devet ručnom bombom, 18 utapanjem i 12 na ostale načine.

Prema pokazateljima Republičkog zavoda za statistiku, na 10.000 stanovnika RS samoubistvo mjesečno izvrši od jednog do pet lica. 

Najmanje samoubistava ima u zimskim mjesecima (decembar, januar, februar) a najučestalija su u junu i maju, te aprilu i septembru.

Na osnovu analiza i pokazatelja do kojih se dolazi obradom ovih slučajeva i praćenjem suicida, osnovni motiv za samoubitva su starost, strah od samoće i bolesti, nervno rastrojstvo najčešće u kombinaciji sa siromaštvom, socijalnim statusom i socijalnom neizvjesnošću, alkoholizmom, osjećajem bez perpsektivnosti uopšte.
Za maloljetna lica koja se odlučuju na samoubistvo karakteristični motivi su nerazumijevanje i sukob sa roditeljima, nesređeni odnosi u porodici, neuspjeh u školi i slično.

Samoubistva su znatno kompleksna pojava koja predstavljaju društveni pojam, i koja zbog brojnosti, a i društvenih okolnosti u vezi sa motivima i uzrocima, osim policije zaslužuju veću pažnju i pojačan interes društvenih, socijalnih i zdravstvenih institucija, ističu iz Policije RS.

Prema podacima MUP-a RS, u periodu od 2002. do 2009. godine na području RS evidentirana su 2 264 samoubistva, od kojih se najviše - 302 dogodilo u 2002.

Od ukupnog broja samoubistava u ovom periodu, 1 677 su izvršili muškarci, a 587 žene. Od ukupnog broja, 1.481 su lica starija od 50 godina.

Najveći broj samoubistava - 1 121 izvršeno je vješanjem, 548 vatrenim oružjem, 186 ručnom bombom, 197 utapanjem i 212 na ostale načine.