Crna hronika
0

Povećan broj saobraćajnih nezgoda u Konjicu

FENA
Policijska stanica za sigurnost saobraćaja Konjic, koja pokriva jednu od najtežih dionica u BiH, od Ivan-planine do Makljena i Aleksinog-hana, u 2006.-oj godini evidentirala je 523 saobraćajne nezgode, što je, u odnosu na prethodnu godinu, povećanje za 17, 8 posto, dok je broj lakše povrijeđenih povećan za 62, 2 posto.

Osnovni uzork svih zabilježenih nezgoda je nepažnja vozača, izjavio je Feni Edin Hadrović, komandir Policijske stanice za sigurnost saobraćaja Konjic.

Područje koje pokriva ova Policijska stanica obuhvata lokalne puteve općina Konjic, Prozor-Rama i Jablanica, te 96 km magistralnih puteva M 16 i M 17. Ovo je jedna od najtežih saobraćajnih dionica u BiH, jer su na njoj dva prijevoja Makljen i Ivan-planina, koji se nalaze na preko 1.400 metara nadmorske visine, dionica je izuzetno zahtjevna za vozače, jer ima desetak oštrih i nepreglednih krivina, kao i tunela koji još nisu osvijetljeni niti potpuno sanirani.

I pored toga što Policijska stanica stalno inicira saniranje klizišta i odrona, te uspostavljanje odgovarajuće signalizacije, broj saobraćajnih nezgoda u 2006.-oj godini znatno je povećan. Broj povrijeđenih povećan je sa 113 u 2005.-oj, na 192 osobe u 2006.-oj godini, dok je broj poginulih smanjen sa 6 na 5 osoba, a visina materijalne štete, u istom periodu, povećana je za 13, 5 posto.

Osnovni uzrok saobraćajnih nezgoda na ovom području jeste nedozvoljena brzina, nepažnja vozača i povećana upotreba mobitela u vožnji.