"Marica Ćulum i drugi"
0

Potvrđena presuda za dilanje droge

SRNA
Sud BiH je u predmetu "Marica Ćulum i drugi" potvrdio prvostepenu presudu Nikoli Glušcu, osuđenom na kaznu od šest godina zatvora prema optužnici za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama.

U saopštenju iz Suda BiH navedeno je da je žalba branioca Ante Prce djelimično uvažena i da se optuženi osuđuje na kaznu zatvora od tri godine i šest mjeseci.

Kao neosnovana odbijena je žalba Tužilaštva BiH na oslobađajući dio prvostepene presude optuženima Borisu Samardžiću, Iliji Bjeletiću i Nikoli Glušcu, te im se potvrđuje prvostepena presuda.

Žalba u odnosu na oslobađajući dio presude prema optuženoj Marici Ćulum se uvažava, te se presuda u tom dijelu ukida i određuje održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

 U ponovnom postupku, otkloniće se navedeni nedostaci, po potrebi ponovo izvesti već izvedeni dokazi i uz ocjenu i ostalih žalbenih navoda, eventualno izvesti i novi dokazi, te će se tako utvrđeno činjenično stanje podvesti pod adekvatne odredbe materijalnog zakona, navodi se u saopštenju.

Prvostepenom presudom od 13. augusta prošle godine Glušac i Prce proglašeni su krivim za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama i osuđeni su na kaznu zatvora od šest godina, odnosno četiri godine i šest mjeseci.

Ćulumova, Samardžić i Bjeletić, zbog nedostatka dokaza, tada su oslobođeni optužbi da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, a iz istog razloga Glušac je oslobođen optužbi za jednu tačku optužnice.