Crna hronika
70

Potvrđena optužnica: Zijad Turković udarao pritvorskog čuvara u glavu

Piše: E. F.
Zijad Turković (Foto: Sud BiH)
Zijad Turković (Foto: Sud BiH)
Nakon što je osuđen na 40 godina zatvora zbog monstruoznih zločina, Sud BiH danas je potvrdio i novu optužnicu Tužilaštva BiH protiv Zijada Turkovića. Ovaj put na teret mu se stavlja krivično djelo napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinioca krivičnih djela.

Kako stoji u optužnici, Zijad Turković je napao pritvorskog čuvara 10. juna 2014. kada ga je udario dok je vršio poslove sigurnosti, te mu nanio lakšu tjelesnu ozljedu u predjelu glave, a nakon čega je optuženi Turković savladan i odveden u ćeliju.

Incident se dogodio kada su ga čuvari poveli u TV salu kako bi gledao utakmicu sa ostalim pritvorenicima.

Nakon uvođenja u ćeliju, optuženi Turković ponovo je pokušao udariti navedenog zavodskog policajca, u čemu su ga spriječili ovlašteni zavodski službenici pri čemu su morali primijeniti mjeru vezivanja optuženog lisicama.

Godinu dana kasnije, tačnije 20. marta 2015. godine, prilikom primanja posjete, kada nije dozvoljeno da mu bude uneseno osam bočica sa napitkom, napadao je i vrijeđao na nacionalnoj osnovi i uputio prijetnje istom zavodskom službeniku kao i upravitelju Pritvorske jedinice.