Crna hronika
0

Potvrđena optužnica protiv narko grupe kojom je rukovodila Margareta Hadžić

Piše: D. Brkić
Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzla protiv Margarete Hadžić (49), zvane Marga, iz Tuzle, te protiv njenih saradnika Ružice Babić (36), Almira Hamze (39) iz Živinica i Maide Kurtalić (48) iz Tuzle, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Zbog sumnje da trguje opojnim sredstvima, pripadnici Jedinice za posebne namjene MUP-a TK su 26. aprila prošle godine krenuli u pretres porodične kuće Margarete Hadžić, u prigradskom naselju Brđani. Međutim, Hadžićeva je pucajući iz pištolja teško ranila policajce Draženka Vujanovića i Mladena Divkovića, a u razmjeni vatre i sama je ostala bez prsta na ruci.

Hadžićeva je uhapšena tog dana, a kasnije je pred vijećem Kantonalnog suda osuđena na osam godina zatvora. Presudu je nedavno potvrdio i Vrhovni sud Federacije BiH, a njena odbrana je najavila podnošenje žalbe Ustavnom sudu, jer smatraju kako su povrijeđena njena prava i krivični zakon.

Optuženi Ružica Babić i Almir Hamza uhapšeni su 26. aprila 2012. godine, a nakon saslušanja pušteni su na slobodu.

Nakon obavljene istrage u obrazloženju optužnice navedeno je kako je Hadžićeva u periodu od februara do aprila 2012. godine nabavljala opojnu drogu kokain, predavala je ostalim članovima grupe, koji su drogu prepakivali, vagali i prodavali većem broju osoba sa područja TK. Dio novca Babićeva i Hamza su zadržavali za sebe, a dio su predavali Margareti Hadžić.