Rasim Ljaljić potvrdio
0

Postoji veza između vehabija iz G. Maoče i Novog Pazara

SRNA/Sarajevo-x.com
Vehabije u Gornjoj Maoči povezane su sa vehabijama u Novom Pazaru i riječ je o istom pokretu koji se pojavio na ovim prostorima poslije rata u BiH, izjavio je ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić, prenosi SRNA.

Komentarišući jučerašnju policijsku akciju u Gornjoj Maoči kod Srebrenika, Ljajić je za B92 rekao da su se tada pojavile grupe emisara sa zadatkom da šire vehabizam koji, inače, nije svojstven muslimanima na Balkanu i u Evropi.

On je napomenuo da je centar za regrutovanje vehabija bio u Beču, dok je u BiH postojalo nekoliko enklava koje su zaprijetile da destabilizuju državu.

"Ako kažete da ne priznajete Ustav i zakone nego šerijatsko pravo i šerijatske zakone, ako tu žive samo pripadnici vaše društvene grupe i ako ne dozvoljavate pristup naseljima gde živite, a dešavalo se da su novinari koji su tamo išli bili brutalo vraćeni - to je onda dovoljno elemenata za reagovanje države", smatra Ljajić.

On je dodao da je u jednom trenutku prijetila opasnost da se vehabizam proširi u Sandžaku, ali da su, nakon hapšenja, oni manje vidljivi u Novom Pazaru i Sandžaku. Ljajić smatra da oni ne predstavljaju neku realnu opasnost, ni za region, ni za Srbiju.

U policijskoj akciji "Svjetlost", koja je juče popodne završena u Gornjoj Maoči, u opštini Srebrenik, uhapšeno je sedam lica, od kojih jedan strani državljanin.

Oni će danas biti saslušani u Tužilaštvu BiH nakon čega će se odlučiti da li će uhapšeni ostati u pritvoru, potvrđeno je za Sarajevo-x.com u Tužilaštvu.

Iako u Tužilaštvu BiH nisu željeli da otkriju identitet uhapšenih, mediji u BiH prenose da su, među uhapšenima Nusret (39) i Eldin (34) Imamović, te Džemal Kazaferović (25).

Prema nepotvrđenim saznanjima, vođa vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči je Nusret Imamović, navodno profesor šerijatskog prava i predavač u sarajevskoj džamiji Kralj Fahd.

Gornja Maoča je potpuno izolovano mjesto u kome do sada nisu važili zakoni države BiH i u kome se živi po šerijatskom zakonu.