Crna hronika
0

Ponovljeno suđenje optuženim za ubistvo Rahmana Hajdarpašića

FENA
Ponovljeno suđenje Ismetu Bajramoviću Ćeli, Mahiru Rađi i Mersudu Ličini, te Svjetlani Đumišić (rođ Kostić) i Aidi Omerović, optuženima za ubistvo Rahmana Hajdarpašića 31. marta 2000. u ondašnjem fast-fudu "Brajlović" na Ilidži, počelo je ispočetka zbog proteka više od 30 dana od održavanja posljednjeg pretresa.

Konstatovano je to na ročištu održanom danas u Kantonalnom sudu Sarajevo.

Predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Jasenko Ružić, uz pristanak strana u postupku (odbrane i optužbe), podsjetio je na radnje koje su izvršene tokom odvijanja postupka, uključujući i iskaze saslušanih svjedoka.

Istovremeno, svjedoci Mualem Bašalija, Fikreta Kožo, Husein Mahmutović (bivši načelnik Općine Ilidža) i Željko Štok (pripadnik MUP-a KS-a) su izjavili kako ostaju pri ranije datim iskazima.

Naime, spomenuti svjedoci ranije su u više navrata saslušavani, budući da se radi o ponovljenom suđenju.

Vrhovni sud Federacije BiH dosad je u dva navrata ukinuo presudu u ovom predmetu, što je dovelo do obnavljanja suđenja pred prvostepenim sudom.

Prvostepeni postupak u ovom predmetu rezultirao je izricanjem višegodišnjih zatvorskih kazni Bajramoviću, Rađi i Ličini, dok su Kostić i Omerović bile osuđene na po godinu dana zatvora zbog pomaganja, odnosno prikrivanja dokaza.

Epilog prvog ponavljanja postupka u Kantonalnom sudu Sarajevo, koji je naložio Vrhovni sud FBiH, bio je oslobađanje od optužbi, odnosno izricanje oslobađajuće presude svim akterima ovog slučaja.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. april.