Izrečene presude
0

Pomagačima ubice Denisa Mrnjavca ukupno 25 godina zatvora

Piše: Am. K.
Berin Talić i Ademir Lelović (Foto: Fotoservis)
Berin Talić i Ademir Lelović (Foto: Fotoservis)
Pravosnažnom presudom Apelacionog vijeća Vrhovnog suda FBiH Ademir Lelović osuđen je na 15 godina zatvora, a Berin Talić na deset godina, dok je Armina Milić oslobođena optužbi. Podsjećamo, Lelović i Talić su se teretili za pomaganje maloljetnome Nerminu Sikiriću u ubistvu Denisa Mrnjavca, koje se dogodilo 5. februara 2008. godine u sarajevskom tramvaju.

Naime, presudom Kantonalnog suda u Sarajevu Ademir Lelović bio je osuđen na 15 godina zatvora zbog pomaganja ubici Nerminu Sikiriću.

Istom presudom je Berin Talić bio osuđen na četiri godine zatvora zbog nasilničkog ponašanja, nanošenja lakše povrede i pomaganja u skrivanju boksera kojim je Lelović u tramvaju tukao Mrnjavca, te noža kojim ga je Sikirić usmrtio.

Armina Milić, Lelovićeva majka, je istom presudom proglašena krivom, ali joj nije izrečena sankcija jer je sud utvrdio da je kao majka pomagala sinu.

Nermin Sikirić, koji je nožem ubo Mrnjavca, pravosnažno je osuđen na deset godina zatvora.

Prema navodima iz prvostepene presude, Lelović je taj koji je u tramvaju prepunom putnika započeo svađu sa njemu nepoznatim Denisom Mrnjavcem, jer ga je dječak "krivo" pogledao. Lelović je zatim udario Mrnjavca bokserom u glavu te dodao nož Sikiriću koji je 16-godišnjaka ubo u predjelu stomaka nanijevši mu smrtonosne povrede.

Talić je, pak, Mrnjavca udario šakom prije nego što će ga Sikirić napasti nožem.

Uvaživši žalbe Tužilaštva i odbrane Vrhovni sud FBiH je ukinuo presudu sarajevskog Kantonalnog suda.