Jučer ujutro u Bosanskoj Krupi
6

Policiji iz auta pobjegao zatvorenik Boris Pajić

Sarajevo-x.com
Boris Pajić, koji je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i četiri mjeseca zbog razbojništva i krađe u Livnu i Ljubuškom, a koju je izdržavao u bihaćkom zatvoru, pobjegao je jučer inspektorima bihaćke policije. I to iz policijskog automobila koje je zaustavljeno na pumpi kako bi se natočilo gorivo.

„Pripadnici bihaćke Prve policijske stanice su dobili odobrenje Federalnog ministarstva pravde da Pajića odvedu na informativni razgovor u policijsku stanicu. Jučer ujutro oko devet sati su došli po njega u KPZ Bihać i odveli ga. Dežurnom radniku zatvora sinoć je javljeno da je Pajić pobjegao, a ja sam jutros zvanično o tome obavješten“, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Zvonko Jurić, direktor KPZ Bihać.

Jurić je dodao da je Pajić odveden u pratnji policije, a ne zatvorske straže.

Ale Šiljdedić, portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona, kazao je da je Pajić doveden jučer oko devet sati u stanicu i saslušan.

„Oko 15 sati inspektori su se Pajićem uputili prema određenoj lokaciji kako bi on potvrdio ono što je kazao tokom kriminalističke obrade. U naselju Bosanska otoka koje pripada općini Bosanska Krupa, Pajić je iskoristio nepažnju inspektora, te sa benzinske pumpe „Panter“ pobjegao u nepoznatom vozilu“, kazao je Šiljdedić.

Prema riječima portparola, policija još uvijek nije utvrdila da li je Pajića na toj lokaciji čekao neko sa automobilom ili je iskoristio nekog ko se slučajno našao tu da ga poveze.

„Za Pajićem je već raspisana potjernica, o bjekstvu je obavješten MUP RS-a i Federalna uprava policije kao i Granična policija. Policija poduzima sve da ga pronađe“, dodao je Šiljdedić.

Inače, Pajić je i nakon presuda livanjskog i suda u Tomislavgradu, bio u bjekstvu. Za njim je bila raspisana međunarodna potjernica i uhapšen je u augustu 2007. godine u Sloveniji odakle je isporučen bh. vlastima i odmah upućen na izdržavanje kazne. Pajić je policiji već nekoliko godina poznat po različitim krivičnim djelima. Dovodio se u vezu kao saučesnik u ubistvu Marka Peraka, radnika benzinske pumpe u Mesihovinama kod Tomislavgrada, a koje se dogodilo 3. novembra 2000. godine. Bio je osumnjičen i za pljačku poslovnice Gospodarske banke u Glamoču koja se dogodila 2006. godine.

Također, Pajić je bio optužen i za krađu automobila. Međutim, sa livanjskim tužilaštvom je potpisao sporazum o priznanju krivnje, osuđen je na godinu dana zatvora ali s tim da je pristao svjedočiti protiv ostalih optuženih Ante Primorca (26) iz Kašča kod Ljubuškog, Davorina Vrljića (24) iz Mostara, Bernarda Muse (34) iz Privalja kod Širokog Brijega, Mate Filipovića (23) iz Kašča iz Vrgorca i Ivana Milasa (23) iz Tihaljine kod Gruda. Oni su se teretili za krađu automobila na području Gruda, Ljubuškog i Širokog Brijega.