Crna hronika
0

Policija u stanu osuđenika iz KPZ Busovača pronašla drogu, mobitele i 1.000 KM

Klix.ba
(Foto: MUP SBK)
Policija je jutros u Travniku pretresla stan u vlasništvu J. D. i pronašla drogu, mobilne telefone i novac.

Na osnovu naredbe Općinskog suda Travnik službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a SBK su, uz pomoć Jedinice za podršku, izvršili pretres stana J.D. rođenog 1988. godine iz Travnika.

Pretres je izvršen zbog sumnje na izvršenje krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, a na osnovu saznanja do kojih su službenici policije došli uz pomoć prijava građana, navode iz MUP-a SBK.

Prilikom pretresa pronađena su dva paketića materije u ukupnoj količini oko 100 grama, za koju se sumnja da je u pitanju opojna droga speed, što će biti utvrđeno vještačenjem. Također su oduzeti mobilni telefoni, te novac u iznosu od 1.000 KM u raznim apoenima i valutama, za koji se sumnja da potiče od prodaje droge.

Osumnjičeni je lišen slobode, a radi se o osobi koja je zbog ranije izvršenih krivičnih djela vezanih za zloupotrebu opojnih droga pod elektronskim nadzorom Kazneno-popravnog zavoda Busovača, te će taj zavod biti i obaviješten o lišenju slobode, odnosno o napuštanju dozvoljenog radijusa kretanja koji mu je odobren odlukom nadležnog suda.

"Jutrošnja akcija je samo jedna u nizu koju je Sektor kriminalističke policije proveo ove godine na sprečavanju zloupotrebe opojne droge, a podsjećamo da je u akcijama Sigurnost i Sigurnost 2 pronađeno i oduzeto više od kilograma opojne droge marihuana, kada je slobode lišeno 11 osoba sa područja našeg kantona", saopćio je glasnogovornik MUP- SBK Rusmir Prohan.

Rezultat takvih aktivnosti je da je tokom 2014. godine nadležnom tužilaštvu podneseno ukupno 48 izvještaja zbog sumnje na počinjenje krivičnih djela vezanih za zloupotrebu opojnih droga protiv više od 50 osoba.

"U narednom periodu nastavit će se aktivnosti s ciljem sprečavanja ove i drugih vrsta kriminalne aktivnosti, te molimo građane da se obrate najbližoj policijskog stanici ukoliko raspolažu bilo kakvim informacija o osobama koje se mogu dovesti u vezu sa zloupotrebom opojnih droga, ali i svih drugih krivičnih djela. Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije garantuje punu anonimnost prijavitelja", navode iz nadležnog MUP-a.