Nova akcija SIPA-e
0

Policija traži teroriste u Kalesiji

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Postupajući po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, a uz naredbu Suda BiH, policijski pripadnici SIPA -e izvršili su pretrese na više lokacija na području općine Kalesija. Aktivnosti su sprovedene sa ciljem otkrivanja i spriječavanja aktivnosti koje mogu imati veze sa terorizmom, odnosno pripremom terorističkih aktivnosti.

Tokom akcije izvršeni su pretresi više objekata koje koriste osobe za koje postoje saznanja da su bliske vehabijskom odnosno selefijskom pokretu, kao i saznanja da se dovode u vezu sa osobama koje su vršile pripremu izvršenja terorističkih aktivnosti.

Kako saznajemo, pretreseni su objekti Mehe i Mustafe Đedovća. Oduzeti su im računar, više CD-ova, te mobiteli. Obojica su saslušani, ali nisu lišeni slobode.

Tokom provedenih aktivnosti, zaplijenjena je određena količina dokaznog materijala, koji je oduzet radi potrebnih vještačenja.

"Zbog zaštite istrage u predmetu koji vodi Tužilaštvo BiH, u ovom trenutku javnosti ne možemo dati više detalja o navedenim aktivnostima", navodi se u saopćenju iz državnog Tužilaštva.

Tužilaštvo BiH i nadležne policijske agencije u BiH, kontinuirano poduzimaju aktivnosti sa ciljem otkrivanja i spriječavanja aktivnosti koje mogu imati veze sa terorizmom, a sve sa ciljem zaštite sigurnosti građana Bosne i Hercegovine.