Kantonalni sud u Livnu
0

Policajcu koji je ubio potpredsjednika HHS-NHI-ja produžen pritvor

SRNA
Andrija Ćerdić
Andrija Ćerdić
Kantonalni sud u Livnu produžio je danas pritvor za još dva mjeseca policajcu Andriji Ćerdiću (41) iz Tomislavgrada koji je 16. aprila u kafiću "Tip" u ovom gradu iz službenog pištolja ubio Antu Malića (46), potpredsjednika HSS BiH - NHI.

Predsjednik Kantonalnog suda Nedim Begić rekao je Srni da se Ćerdić nalazi u pritvorskoj jedinici Kazneno-popravnog zavoda Mostar od 18. aprila, te da mu je pritvor produžen do 18. jula, iako se njegov advokat Josip Muselimović iz Mostara protivio prijedlogu tužioca za produženje pritvora.

Begić je potvrdio da je pritvor Ćerdiću produžen jer postoji bojazan da bi, ako bi se našao na slobodi, mogao pobjeći, što je učinio i nakon izvršenog ubistva, te da je za ubistvo koje je uznemirilo javnost Krivičnim zakonom Federacije BiH predviđena zatvorska kazna od najmanje pet godina.

Andrija Ćerdić bio je zaposlen kao policajac u Policijskoj upravi Tomislavgrad, a Malića je ubio dok je bio u službenoj uniformi u kafiću svoje supruge, nakon kratke prepirke zbog plaćanja naručenog pića. 

Po izvršenju ovog krivičnog djela Ćerdić je pobjegao, ali je već narednog dana pronađen u blizini porodične kuće. U trenutku hapšenja policajci su uočili povrede na njegovom tijelu, odnosno da je pokušao da prereže vene, zbog čega je tri dana proveo u Kliničkoj bolnici u Mostaru.