Ubistvo Ante Malića
0

Policajac Ćerdić se nije izjasnio o krivici

SRNA
Andrija Ćerdić
Andrija Ćerdić
Policajac Andrija Ćerdić (42) iz Gornjeg Brišnika u opštini Tomislavgrad danas se nije izjasnio o krivici po optužnici koja ga tereti za ubistvo potpredsjednika HSS-NHI BiH Ante Malića (46) iz Tomislavgrada, ali je izrazio kajanje zbog događaja od 16. aprila.

Sudija za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Livnu Nedimom Begić rekao je Srni da je sud, pošto se optuženi nije izjasnio o krivici, zaključio da se Ćerdić izjasnio da nije kriv po optužnici koja mu, osim ubistva, na teret stavlja i falsifikovanje isprave i povredu tuđeg doma u kojem se skrivao.

On je naveo da slijedi zakazivanje suđenja, jer se smatra da je Ćerdić negirao krivicu, i da je zbog godišnjih odmora prvo ročište zakazano za 18. august pred Kantonalnim sudom u Livnu.

Za krivično djelo ubistva koje mu se stavlja na teret predviđena je kazna zatvora u trajanju od najmanje pet godina. 

Prema navodim optužnice, koju je kantonalno Tužilaštvo u Livnu potvrdilo 21. juna, Ćerdić se sumnjiči da je 16. aprila u kafiću "Tip" u Tomislavgradu, poslije kraće prepirke zbog plaćanja naručenog pića, pucao iz službenog pištolja u Antu Malića, koji je od zadobijenih povreda ubrzo preminuo.

Ćerdić je bio zaposlen kao policajac u Policijskoj upravi Tomislavgrad, a ranije je zbog nasilničkog ponašanja dva puta osuđivan. U pritvoru KPZ-a Mostar nalazi se od 18. aprila, a pritvor mu je 26. juna produžen za još dva mjeseca - do 27. avgusta.