Crna hronika
3

Pokušaj krijumčarenja sunčanih naočala, satova, novčanika, prezervativa

Klix.ba
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH u detaljnim pregledima na graničnim prijelazima i u carinskim ispostavama privremeno su oduzeli raznu robu koja se pokušala prokrijumčariti u Bosnu i Hercegovinu.

Unatoč velikom prilivu humanitarnih pošiljki u BiH detaljan pregled svih uvoza vrši se na graničnim prijelazima i u carinskim ispostavama. Tako je u Carinskoj ispostavi Bosanska Gradiška prilikom detaljnog pregleda kontejnera iz Kine, a za uvoznika iz Brčkog pronađena roba koja nije bila prijavljena za uvoznu carinjenje.

Radi se o 10.480 komada sunčanih naočala Gucci, Chanel, Ray Ban, Prada, Burrbery. Pored toga pronađeno je 3.600 komada raznih satova marki Dolce & Gabbana i Guess, 1.500 komada novčanika Hugo Boss, 6.624 parfema Paco Rabanne, Chanel i Hugo Boss, 295.200 komada prezervativa Durex i pet vrećica etiketa Nike.

Na graničnom prijelazu Pavlovića most kod nekoliko fizičkih lica koja su ulazila u carinsko područje Bosne i Hercegovine pronađena je roba koja nije bila prijavljena za uvozno carinjenje. Radilo se o 327 komada sunčanih naočara Ray Ban, Fendi i Ferrari, 16.570 komada etiketa raznih robnih marki Puma, Adidas, Emprio Armani, Diesel, Gas, Hugo Boss, Lacoste, Replay, Tommy Hilfiger. Također, kod jednog državljanina susjedne Republike Srbije pronađeno je 1.260 komada tableta Fitam koje se koriste kao antidepresivi. Pomenuta roba se pokušala prokrijumčariti u Bosnu i Hercegovinu.

Protiv odgovornih lica službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH pokrenuli su prekršajne postupke pred nadležnim sudovima, saopćio je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za međunarodnu saradnju i komunikacije UIO.