Crna hronika
4

Pokolj napuštenih pasa na ulicama Kalinovika

Klix.ba
U nedjelju u ranim jutarnjim satima u centru Kalinovika desio se odstrel napuštenih pasa. O ovom slučaju je javnost obavijestilo banjalučko Udruženje za zaštitu životinja NOA, koje je ovaj monstruozni čin dokumentovalo i podnijelo prijave nadležnim organima u RS-u.

Iz Saveza udruženja za zaštitu životinja kažu da su životinje ubijane u samoj blizini policijske stanice u Kalinoviku, a da njihovi leševi nisu bili uklonjeni ni nekoliko sati nakon počinjenja ovog krivičnog djela, čime nalogodavci ovog nezakonitog monstruoznog čina poručuju da su iznad državih i entitetskih zakona.

Nepoznato je, javlja NOA, ko je leševe sklonio i gdje su odloženi, a pored fotografija i očevidaca spremnih da svjedoče mogu biti jedan od dokaza. Građani koji su dojavili o slučaju pronašli su desetak ubijenih pasa i dva teže ranjena psa. Preživjeli psi su u šoku i krvare. Prema svjedočenju veterinara, pogođeni su sačmom.

"Šokirani smo slikama mučki ubijenih životinja koje će sada obići cijeli svijet i predstaviti po ko zna koji put Bosnu i Hercegovinu kao klaonicu životinja, kao zemlju u kojoj se zakoni donose da bi se kršili, zemlju u kojoj caruje necivilizacijski odnos prema napuštanim životinjama, zemlju u kojoj je moguće da bilo ko naredi ubijanje i odstrele pasa na ulicama gradova i time prouzrokuje neizlječive traume za dio populacije koji tome svjedoči, zemlju u kojoj tijela ubijenih pasa leže na ulicama, zemlju u kojoj krv ubijenih životinja markira naše ulice. Konsternirani smo nad bešćutnošću onih čiji je posao i zakonska obaveza da spriječe ova zlodjela. Odgovornost organa za provedbu Zakona je da spriječe ovakve brutalne zakonom zabranjene masakre nad životinjama, poglavito organa MUP-a i Veterinarske inspekcija, te da kazne nalagodavce i počinioce. Ubijanje životinja, odstreli na ulicama BiH gradova necivilizacijski su čin bez presedana", navode iz Udruženja NOA.

Podsjećamo, odstreli nad napuštenim psima lutalicama, te njihovo neselektivno hvatatanje i ubijanje kao krajnje nehumana i neopravdana mjera uklanjanja napuštenih pasa lutalica je Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja (“Službeni glasnik BiH” br. 25/09) decidno zabranjena, te svaka takva aktivnost predstavlja direktno kršenje Zakona i niko je ne smije odobriti kao dozvoljenu, narediti i planirati kao takvu.

Korištenje vatrenog oružja u cilju odstrela napuštenih pasa lutalica predstavlja i krivično djelo po KZ Izazivanje opće opasnosti, dalje svako neselektivno hvatanje i ubijanje životinja predstavlja kršenje odredbi Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja i to Člana 3. kojim se decidno zabranjuje ubijanje i mučenje životinja, Člana 4. kojim se pored niza zabrana uvodi i zabrana isprobavanja municije na životinji, Člana 14. i 15. kojim se precizno definiše kada, od  koga, pod kojim okolnostima i na kojoj životinji se smije provesti eutanazija, te Člana 27. kojim se između ostalog propisuje obaveza osiguranja adekvatnog smještaja i veterinarsko zdravstvene pomoći napuštenoj i izgubljenoj životinji.