U saobraćajnoj nesreći
0

Poginuo poznati graditelj violina iz Doboja

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Branko Sofrenić, poznati majstor izrade violina iz Doboja, poginuo je jučer ujutro u saobraćajnoj nesreći u blizini raskrsnice Ulice svetog Save i magistralnog puta M-17.

Šezdesetpetogodišnji graditelj violina smrtno je stradao kada ga je oko četiri sata ujutro na raskrsnici kod mosta za željezničku stanicu, nekoliko kilometara od svoje kuće, udario automobil kojim je upravljao R.G. iz Bosanske Kostajnice.

Sofrenić je na mjestu ostao mrtav, a vozač BMW-a koji ga je udario policiji je navodno izjavio da nije mogao izbjeći Sofrića jer se ležao na ulici.

"Dežurni tužilac naredio je obdukciju nastradalog kako bi se utvrdio tačan uzrok i da li je, eventualno, Sofrić bio pod utjecajem alkohola", saopčeno je medijima jučer iz dobojske policije.

Sofrenić, po struci inžinjer elektrotehnike, izradom violina počeo se baviti prije više od 30 godina, a potom je umjetnički zanat učio kod vrsnih čehoslovačkih graditelja violina.

Dobojski Stradivari, kako su zvali, radio je u ateljeu u Doboju koji je otvorio zajedno sa Mirkom Vukeljićem, gdje je ručno izrađivao unikatne violine koje su se prodavale u gradovima Njemačke, Amerike, Španije, Češke.