Crna hronika
0

Podignuta optužnica protiv tri osobe zbog neovlaštenog prometa opojnih droga

FENA
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv tri osobe, koje se terete da su zajedno počinile krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama, te da je trećeoptuženi sam počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Optužnica je podignuta protiv: Hakije Mehovića, rođenog 25. aprila 1961. godine u Bor-Ivangradu, nastanjenog u Sarajevu, državljanina BiH, Halila Kulovca, rođenog 23. decembra 1976. u Rogatici, gdje je i nastanjen, državljanina BiH i Muhidina Kulovca, zvanog "Tale", rođenog 9. septembra 1981. u Rogatici, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Navedene osobe se terete da su tokom aprila 2011., optuženi Hakija Mehović s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi organizovao grupu ljudi, a optuženi Muhidin Kulovac i Halil Kulovac kao članovi pristupili ovoj grupi, radi neovlaštene međunarodne kupoprodaje, prenosa i prodaje opojne droge marihuana "skunk" sa područja Kosova u BiH.

Optuženi se terete da su tokom navedenog perioda počinili međunarodno krijumčarenje veće količine opojne droge marihuana "skunk", nakon čega su uhvaćeni i lišeni slobode u akciji policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA.

Drugom tačkom optužnice, optuženi Hakija Mehović se tereti da je, bez prethodno pribavljenog odobrenja, nabavio i držao veću količinu vatrenog oružja i municije, čija nabavka građanima uopšte nije dozvoljena.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.