Carinske prevare
0

Podignuta optužnica protiv Nihade Sadibašić

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Nihade Sadibašić, rođene 15. marta 1959. u Busovači, nastanjene u Zenici, državljanke BiH.

Optužnica Tužilaštva BiH tereti Nihadu Sadibašić da je kao direktorica Društva s ograničenom odgovornošću u Vitezu od 25. augusta do 15. septembra 2005. u svojstvu uvoznika robe počinila tri krivičnopravne radnje, na način da je u namjeri da izbjegne mjere carinske kontrole, preko carinske linije prenijela robu vrijednosti od 19.473 KM, a navedenu robu nije prijavila u jedinstvenoj carinskoj ispravi, niti drugoj dokumentaciji koja je robu pratila.

Optužena se tereti da je u dva navrata, u namjeri da izbjegne plaćanje carinskih dažbina čija vrijednost prelazi 5.000,00 KM, podnijela carinskom organu lažne potvrde i dokumente, na osnovu kojih su obračunate carinske dažbine, koje su bile manje od stvarne vrijednosti robe.

Na taj način obračunati su manji iznosi carinskih dažbina, koji su u jednom navratu bili manji za 14.855 KM, a u drugom navratu manji za 6.229 KM, od stvarne vrijednosti carinske dažbine, te je budžet BiH oštećen za navedeni iznos.

Krijumčarenje i carinske prevare su otkrivene od ovlaštenih službenih osoba UIOBiH, Carinske ispostave Banja Luka.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.