Crna hronika
13

Podignuta optužnica protiv Nermina Masle, vozača koji je usmrtio pješakinju na Socijalnom

Piše: E. F.
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je nakon provedene istrage i prikupljenog dovoljnog broja dokaza podiglo optužnicu protiv Nermina Masle, koji je 31. oktobra skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je poginula Josipa Knežević.

Prema optužnici, Masli se na teret stavlja teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa.

"Optuženog se tereti da je kao učesnik u saobraćaju na putevima, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa, ugrozio javni promet, dovodeći u opasnost život ljudi, usljed čega je prouzrokovana smrt jedne osobe, dok je druga osoba zadobila teške tjelesne povrede, a sve je vezano za događaj od 31.10.2014. godine na raskrsnici u pravcu od Pofalića do Dolac Malte“, kazao nam je Alem Hamzić, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Prema navodima optužnice, Maslo je, krećući se nedozvoljenom brzinom od oko 93 km/h, a dozvoljena brzina je 60 km, iako svjestan da upravljajući vozilom na ovakav način može ugroziti javni saobraćaj, pristao na to i propustio da brzinu kretanja uskladi sa dozvoljenom brzinom od 60 km/h, usljed čega je na raskrsnici udario pješakinje E. H. i Kneževićevu, koje su prelazile ulicu na pješačkom prelazu.

Kneževićeva je odbačena unaprijed i pala je na cestu, te zadobila opsežne povrede u vidu rascjepa zida grudne aorte, bubrežne arterije, prijeloma grudne kosti, prijelome rebara sa desne i lijeve strane, nagnječenje tkiva pluća, prijelom grane stidne kosti, krova i baze lobanje, nagnječenje tkiva mozga, te je usljed krvarenja preminula iste noći u 00.35.sati, dok je E. H. zadobila tešku tjelesnu povredu u vidu prijeloma karlične kosti, gornje i donje grane lijeve stidne kosti.

Optužnicu je dana 29.12.2014. godine potvrdio Kantonalni sud u Sarajevu. Uskoro bi trebalo uslijediti izjašnjenje Masle o krivnji. Ukoliko ustvrdi da nije kriv za pomenutu nesreću Masli će se suditi za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa.