Crna hronika
59

Podignuta optužnica protiv grupe koja je po Sarajevu pljačkala naoružana automatskom puškom

Piše: E. F.
Privođenje Bajića u Tužilaštvo KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Privođenje Bajića u Tužilaštvo KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je optužnicu protiv Amara Bašića (27), Kenana Brbovića (31) i Ahmeda Bajića (23) zbog sumnje da su se udružili radi činjenja krivičnih djela i to teških krađa koje su počinili na području Kantona Sarajevo.

Kao organizator grupe označen je Bašić, a Bajić i Brbović su joj se dobrovoljno priključili s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, iako svjesni zabranjenosti ovih radnji i svjesni sudioništva u ovoj grupi.

Tako se Bašić potrudio da sve organizuje, pa je prije izvršenja pojedinih krivičnih djela određivao uloge članovima grupe, te preduzeo i niz pripremnih radnji u cilju činjenja ovih krivičnih djela i to osigurao "štek" za ostavljanje otuđenih predmeta, putnička motorna vozila i lažne registarske oznake za ova vozila, automatsku pušku, motorolu, fantomke, rukavice, alat i druge predmete namijenjene za činjenje predmetnih krivičnih djela.

Oni su uhapšeni 18. maja nakon što su te noći naoružani automatskom puškom opljačkali nekoliko prodavnica u Sarajevu na potezu od Ilidže do Vogošće.

Krali su cigarete i drugu skupocjenu robu iz trgovina, a vrijednost ukradenih stvari uveliko je prevazilazila 10.000 KM. No, nakon što je jedan od njih uočen kako ispred trgovine naoružan automatskom puškom čuva stražu, organizovana je policijska potraga za grupom te su ubrzo uhapšeni svi članovi.