Crna hronika
0

Počinje novo suđenje dužnosniku SIPA-e za odavanje tajni uhapšenima u akciji Panama

Piše: E. F.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pred Vijećem Apelacionog odjeljenja, Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine sutra počinje suđenje u predmetu Mijo Golub, a nakon što je Sud prihvatio žalbu Tužilaštva BiH i ukinuo prvostepenu oslobađajuću presudu u ovom predmetu.

Naime, prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine ooptuženi Mijo Golub oslobođen je optužbe da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Prema optužnici, Golub je, kao službena osoba Državne agencije za istrage i za štitu (SIPA), iskoristio svoj položaj ili ovlasti i prekoračio granice svojih službenih ovlasti na način da je pribavljene tajne podatke u predmetu kodnog naziva "Panama Biznis" bez ovlasti priopćio i učinio dostupnim neovlaštenoj osobi, kako bi ta osoba izbjegla kazneni progon u predmetu u kojem se sumnjiči da je pribavilo imovinsku korist u iznosu koji prelazi 50 hiljada maraka.

Inače, u ljeto 2012. direktor SIPA-e Goran Zubac je donio rješenje o suspenziji Goluba zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio težu povredu dužnosti, odnosno činjenje ili nečinjenje koje vodi k otkrivanju službene tajne. Suspenzija je uslijedila nakon što je 7. lipnja 2012. Disciplinska komisija SIPA-e pokrenula disciplinski postupak protiv Goluba koji je obavljao funkciju zamjenika načelnika Financijsko-obavještajnog odjela SIPA-e.

Inače, istraga u predmetu "Panama" trajala je nekoliko godina, a SIPA je u martu 2013. godine kada je izvela akciju u Posušju, Kiseljaku i Istočnom Sarajevu, gdje je pretreseno više objekata zbog organiziranja skupine ljudi ili udruživanja za krijumčarenje ili rasparčavanje neocarinjene robe, carinske prijevare, porezne utaje i pranje novca, a koja djela se odnose na nezakonit uvoz i promet sirove kafe iz Slovenije u BiH.

Uhapšeni u ovoj akciji, među kojima su bili za kratko pritvoreni Robert Duno, Mario i Dario Oroz te Mladen Nikačević, pod istragom su da su se udružili u kriminalnu skupinu koja je godinama nezakonito uvozila sirovu kafu iz Slovenije u BiH i prodavala je na crnom tržištu, čime je proračun BiH oštećen za skoro 9 miliona maraka. Nekoliko dana kasnije, SIPA je nastavila s akcijom u Banjoj Luci, Prijedoru, Cazinu, Bosanskoj Gradišci i Bosanskoj Dubici te u službenim prostorijama Uprave za neizravno oporezivanje na graničnim prijelazima Gradina, Bosanski Novi, Bihać. Tada je privedeno 10-ak carinika, ali i za kratko pritvoreni Zoran Gigović, Alen Adžić i Samir Javaragić.