Novi Travnik
0

Počelo suđenje optuženima za ubistvo Mladena Biljake

SRNA
U Kantonalnom sudu u Novom Travniku danas je počelo suđenje kriminalističkom inspektoru Policisjke stanice Novi Travnik Nikici Varivodi /31/, Adnanu Koloniću /25/, zvanom Klik i Danijelu Lozančiću /24/, zvanom Dado, svi iz Novog Travnika, koji su optuženi da su 17. decembra prošle godine na podmukao i okrutan način ubili Mladena Biljaku.

Optuženima se na teret stavlja i krivično djelo protivpravno oduzimanje slobode.

U dokaznom postupku svjedočio je Josip Biletić koji je sudu izjavio da se od školskih dana družio sa Biljakom, te da je i te kobne večeri sjedio sa njim u ugostiteljskom objektu "Zagreb" u Novom Travniku, kada se ispred kafića pojavilo vozilo marke audi, a potom parkiralo u mračnom prostoru.

On je ispričao da je Mladenu u kafiću prišao muškarac sa kapom na glavi i naočalima, koji je pokazao policijsku značku i sa kojim je on izašao ispred kafea. 

"Nakon nekoliko minuta isti audi je otišao. Mladen se nije vratio, a ni javljao na mobilni telefon, koji je zvonio. Moja djevojka Lejla je rekla da je to Nikicino maslo i zvala Nikicu na mobilni, ali ni on se nije javljao. Kasnije sam saznao da je Mladen ubijen", rekao je Biletić.

 U ovom postupku je svjedočila i maloljetna L.S. koja je radila u pomenutom ugostiteljskom objektu i za koju je, po naredbi kantonalnog tužioca saglasnost za svjedočenje dao sudski vještak psiholog Mensur  Pašalić. Za vrijeme njenog svjedočenja, javnost je bila isključena. 

Optuženi Adnan Kolonić i Danijel Lozančić i danas su na sudu izjavili da priznaju krivicu za portivpravno oduzimanje slobode, ali ne i da su lišili života Mladena Biljaku. O ovom priznanju sud će se izjasniti kada se bude izjašnjavo o cijeloj optužbi.
Predsjedavajući velikog sudskog vijeća sudija Darmin Avdić, na prijedlog Kantonalnog tužioca  Dragana Popovića, optuženima je produžio pritvor. Naredno ročište zakazano je za 2. septembar.

Prema optužnici, ova trojica su Biljaku na prevaru uvukli u automobil marke "Audi A6", vlasništvo jednog od članova Lozančićeve porodice, gdje su ga tukli do smrti. 	Kada su vidjeli da Biljaka ne daje znakove života, izbacili su ga iz vozila na lokalitetu Sebešića kod Novog Travnika, te napustili mjesto zločina.

Nepomičnog mladića sa PVC vrećom na glavi pronašli su radnici preduzeća "Ljubunčić" koji su radili na održavanju puta i koji su slučaj prijavili policiji.

Uviđaj sa kolegama obavio je osumnjičeni Varivoda, te istragu usmjeravo u pogrešnom pravcu, ali je ubrzo bio uhapšen.