Crna hronika
0

Počelo suđenje optuženima za pljačku vozila BH Pošte

ZEDA
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima odbrane i tužiteljstva počelo je suđenje braći Alenu (33) i Adiju (20) Aliću, optuženima za pljačku vozila BH Pošte u mjestu Kula nadomak Zenice.

Pljačka se desila 3. juna na regionalnom putu Zenica-Babino. Razbojnici su presreli poštansko vozilo i uz prijetnju automatskim puškama odnijeli 40.000 KM namijenjenih za isplatu penzija.

Automobil Golf 4 koji je korišten u pljački, a za koji je utvrđeno da je dan ranije ukraden na području Travnika, pronađen je na planini Smetovi, kao i automatske puške koje su korištene prilikom razbojništva, dok novac nikada nije pronađen.

Alen Alić se u vrijeme razbojništva nalazio na dopustu iz Kazneno-popravnog zavoda u Zenici, gdje izdržava kaznu zbog izazivanja saobraćajne nesreće kod Zenice u martu 2002. godine kada su poginule četiri, a jedna osoba je teško povrijeđena. Nakon tri dana potrage Alić se vratio na izdržavanje kazne u zeničkom zatvoru.

Mlađi brat, Adi Alić, nalazi se u pritvorskoj jedinici Kazneno-popravnog zavoda u Zenici.

Optužnicom za pljačku obuhvaćen je i Sead Dizdar (36), koji je ranije osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci na osnovu nagodbe sa Kantonalnim tužiteljstvom u Zenici.

Suđenje se nastavlja sredinom novembra saslušavanjem šest svjedoka na prijedlog Odbrane optuženih.