Crna hronika
0

Počelo suđenje Elvisu Pašaliću i ostalima, Tužilaštvo najavilo dokazivanje krivnje

Piše: E. F.
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi danas je pred Sudskim vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu počelo suđenje razbojničkoj grupi na čelu s Elvisom Pašalićem.

Pašaliću te Belmiru Ahmetoviću (1993.), Edinu Silajdžiji (1990.), Sabahudinu Silajdžiji (1965.), Arnelu Silajdžiji (1992.) i Ervinu Tašakoviću (1994.) na teret se stavlja izvršenje deset razbojništava od kojih su dva uz upotrebu oružja, ali i oštećenje tuđe stvari, izazivanje opće opasnosti te nedopušteno držanje oružja i ekspolozivnih materija.

Optuženi za 10 razbojništava

Postupajući tužitelj u ovom slučaju najavio je dokazivanje krivnje optuženih onako kako je to i navedeno u optužnom aktu, dok je Omar Mehmedbašić, advokat optuženog Pašalića, istakao kako će odbrana dokazati da osumnjičenici nisu počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Inače, optuženi pripadaju kriminalnoj grupi koja je na području Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona, Tuzlanskog, Srednjobosanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona izvršila više krivičnih djela razbojništava, teških krađa, ali i izazivanja općih opasnosti, odnosno paljevina.

Oni su prilikom razbojništva koristili vatreno oružje, puške i pištolje, te su bili maskirani, odnosno nosili su fantomke, ispoljavajući brutalnost i beskrupuloznost, što je vrlo često pored materijalne štete za posljedicu imalo i nanošenje povreda oštećenim osobama.

Palili aute pa išli u pljačke

Navodno, uhapšeni su osumnjičeni i za dvije paljevine automobila od ukupno devetnaest, koliko ih je zabilježeno u januaru na području Kantona Sarajevo.

Naime, osumnjičeni razbojnici su zapalili Škodu Octaviju na području Kantona Sarajevo i još jedan automobil i to neposredno prije nego što su opljačkali poslovnicu BH pošte u Tarčinu te jedan privredni objekat u Rakovici.

Također, ovu grupu se sumnjiči i za teške krađe stoke na području općina Ilidža, Hadžići i Vogošća, a njihovim hapšenjem je rasvijetljeno 20 krivičnih djela krađe stoke.