Ratni zločini u Prozoru
0

Počelo suđenje Darku Doliću, bivšem vojniku "Jastrebova"

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Iznošenjem uvodnih riječi tužilaštva i odbrane počelo je suđenje za zločine počinjene u općini Prozor tokom 1993. godine, prenosi BIRN Justice-Report.

Prema navodima optužnice, Darko Dolić, bivši pripadnik diverzantsko-izviđačkog voda “Jastrebovi” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u julu i augustu 1993. učestvovao je u fizičkom zlostavljanju i pljačkanju Bošnjaka i silovanju dviju žena u selu Družinovići.

Dolić se tereti i da je u augustu iste godine više puta, pod prijetnjom oružjem, silovao maloljetnu zaštićenu svjedokinju S1 u kući u selu Lapsunj, gdje je bilo smješteno više od 30 Bošnjakinja.

“Radnje koje se optuženome stavljaju na teret predstavljaju kršenje Ženevske konvencije i povredu prava stanovništva. Optuženi je krivične radnje počinio kao pripadnik HVO-a, iako one nisu bile opravdane vojnom službom. Također, Dolić je bio svjestan da u selo ulazi kao vojno lice i tužilaštvo će to i dokazati”, kazala je tužiteljica Sanja Jukić, iznoseći uvodnu riječ.

Zlatko Milović, branilac optuženog, kazao je da je siguran da Dolić “ni činjenično ni pravno nije kriv” te da će se tokom suđenja to i dokazati.

“Znam da je moj branjenik optužen za teška krivična djela. Ona predstavljaju povredu prava stanovništa i zbog toga je ovaj slučaj vrlo važan i dosta težak. Uz dužno poštovanje prema žrtvama, smatram da nevin čovjek ne smije biti osuđen, a mi ćemo tokom postupka dokazati da Dolić u vrijeme počinjenja ovih strašnih krivičnih djela nije bio fizički prisutan na mjestu gdje su zločini počinjeni”, kazao je branilac.

Dolića su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili u oktobru 2009., od kada je u pritvoru.

Prvi svjedoci tužilaštva iskaz će dati 12. februara.