Teroristički akt u Bugojnu
0

Planirali dići u zrak zgradu dok su svi policajci unutra?

Sarajevo-x.com
U snažnoj eksploziji autobombe postavljene uz zgradu Policijske stanice u Bugojnu poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, dok je šest osoba povrijeđeno. Građani Bugojna su u strahu. Detonacija se, kažu, čula i u najudaljenijim dijelovima Bugojna.
Foto: Čitatelj Sarajevo-x.com
Foto: Čitatelj Sarajevo-x.com
Stakla na zgradama udaljenim i preko 300 metara su popucala. Građani kažu kako u prvi mah nisu znali o čemu je riječ. Neki su mislili kako je grom udario negdje u blizini, dok su drugi vjerovali kako je riječ o eksploziji plinske boce.

Kako kaže jedna građanka Bugojna, nakon snažne detonacije sva stakla na njenom stanu su popucala te nije mogla ni prekrivač dići, s obzirom da je bio prepun komadića stakla.

Građani su u šoku. Svi su izašli na ulice kako bi saznali šta se dešava. Polcajci su naoružani dugim cijevima i krug oko kojeg se krađani ne smiju kretati je proširen. U Bugojno je stigla policija iz skoro svih gradova BiH, a tamo se nalazi i ministar sigurnosti Sadik Ahmetović.

Foto: Čitatelj Sarajevo-x.com
Foto: Čitatelj Sarajevo-x.com
Zbog ovog terorističkog akta, uhapšen je Haris Čaušević, pripadnik radikalne grupe vehabija.

Navodno, on je planirao dići u zrak stanicu u trenutku kada se okupe svi policajci kako bi se dogovorili oko mjera sigurnosti tokom završetka vjerske manifestacije Ajvatovica.

Haris Čaušević, u Bugojnu poznatiji kao Oks, priznao je aktiviranje eksplozivne naprave, te naveo imena još tri saučesnika, koji su također uhapšeni.

Foto: Čitatelj Sarajevo-x.com
Foto: Čitatelj Sarajevo-x.com
"Bilo je strašno. Ljudi su izašli na ulice da vide šta se dešava. Grad je pod opsadom. Policija je razmještena po cijelom gradu", ispričao nam je jedan stanovnik Bugojna.

U eksploziji bombe povrijeđena je i policajka Edina Hindić (26), koja je prevezena u Klinički centar Sarajevo. Dijagnosticirana joj je povreda pluća i slobodna tečnost u stomaku. I dalje je pod liječničkim nadzorom, s obzirom da je utvrđeno da ima gelere po cijelom tijelu.

Istraga se nastavlja. Na mjesto događaja bi uskoro trebala stići državna tužiteljica.