Svjedočio Isljam Kalender
0

Pjevač Koke sarađivao s Turkovićem i pratio Keljmendija

Sarajevo-x.com
Zijad Turković
Zijad Turković
Zijad Turković bio je spreman aktivirati bombu koja bi, osim Nesera Keljmendija, ubila još stotine ljudi na svadbi Keljmendijevog sina Elvisa u hotelu "Radon Plaza".

Kazao je ovo u utorak u Sudu BiH Isljam Kalender, svjedok pokajnik, na suđenju zločinačkoj organizaciji Zijada Turkovića. Kalender je bio blizak Turkovićev saradnik i vjenčani kum, a danas je kazao kako je Turkoviću informaciju o svadbi u "Radon Plazi" prenio pjevač Semir Cerić Koke. Kalender je rekao da je Keljmendi trebalo biti ubijen na vjenčanju svog sina Elvisa, i to detonacijom bombe koja je bila teška oko 14 kilograma. Ovu tačku optužnice Turković je priznao.

"Zijad je od Koketa saznao za svadbu jer je Koke trebalo da pjeva na toj svadbi. Kasnije je Koke imao zadatak da porukom javi da li se na svadbi pojavio Stari, tako smo zvali Nasera Keljmendija. Koke je Zijadu poslao SMS u kojem je kazao da je Stari na svadbi", kazao je Kalender, istakavši da je Koke javljao i tačno vrijeme kad će se svadba završiti, pišu Nezavisne novine.

Turković "pojačao" bombu

Bombu, koju je iz Bijeljine donio Željko Đurić zvani Brko, koji je sa Tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice, Turković je "pojačao" tako što je donio dvije kutije metalnih kuglica za jače djejstvo eksplozije. Bombu je u "Radon Plazu", pored Keljmendija ili pored njegovog automobila, trebalo da postavi Rajko Milovanović, koji je kasnije ubijen u Janji. Aktivirati ju je trebao Milenko Lakić, jedan od optuženih. "Brko je rekao da od bombe može stradati 150 ljudi, ali i Lakić i Turković su bili spremni na to. Ja sam znao da je Rajko trebalo da bude ubijen u toj eksploziji i rekao sam mu to. On je sabotirao ovaj pokušaj, i tako je to propalo", kazao je Kalender.

Keljmendi je trebao biti likvidiran i u kafiću "Akademija" i u Keljmendijevoj kockarnici na Ilidži. "Dogovor je bio da Rajko donese bombu u 'Akademiju', a da je Laki aktivira. Ja sam vidio da u 'Akademiju' ulaze Naser Keljmendi, advokat Mithat Kočo, njegova supruga i Naser Orić. Zbog nesporazuma, jer je Lakić bio nadrogiran, on je pomiješao kafiće, a ja im nisam htio reći iako sam znao gdje treba ići, tako da je i to propalo", kazao je Kalender, koji je kasnije otišao kod Koče i sve mu ispričao. "Kočo je bio šokiran, htio mi je dati skupi sat, ali sam odbio. Kazao sam da nisam želio da i on strada jer je gospodin čovjek. Kočo me upitao da li sam spreman sve ovo da ispričam Starom. On me odvezao do Keljmendija i ja sam mu sve ispričao", kazao je Kalender.

Prisluškivanje telefona

Prilikom ispitivanja Kalender je opisao i način na koji je Turković želio ubiti Anesa Kurbegovića, Dragana Perišića Bejbija i Mensura Aluičevića zvanog Krme ili Menso Krivih Usta. Sva ova ubistva su propala jer je Rajko Milovanović u jednom slučaju promašio ispalivši zolju u pogrešnu kuću, dok u druga dva slučaja iz pištolja u sačekušama nije uspio ustrijeliti svoje žrtve. "Znali smo kretanje Kurbegovića jer je Turković imao neki specijalni uređaj iz Amerike kojim je prisluškivao telefone. Bilo je potrebno samo da ukuca broj i poruke su dolazile njemu", kazao je Kalender.

On je danas svjedočio i o načinu ubistva Mithata Mekića i njegove trudne djevojke Marije Salas Kortez i njegov iskaz se skoro u potpunosti slagao sa svjedočenjem Seada Dumanjića. U jednom trenutku Kalender je zaplakao u sudnici kada se sjetio kako ga je Turković usred zime tjerao da prepliva rijeku iako je znao da se boji vode, a prijetilo mu je i ubistvo od Mekića. Osim Turkovića, u ovom predmetu optuženi su i Saša Stjepanović, Nijaz Zuban, Muamer Zahitović, Hilmija Mašović, Milenko Lakić, Fadil Aljović i Hajrudin Memović.

Cjenovnik ubistava

Isljam Kalender je kazao da je Zijad Turković nastojao da se izvršioci ubistava, koje je on angažovao, što manje sreću. "To je bio Zijin princip da se ne bi sastajali i razgovarali i da se ne bi znalo kolika je kome cijena. Neko je ubistvo plaćao 10.000, neko 20.000, a neko 30.000 eura", kazao je Kalender. Dodao je da je Rajko Milovanović, čovjek koji je trebalo da izvrši tri ubistva i da pomogne u još jednom, ubijen jer mu je Turković dugovao.

"Zijad je rekao da Rajko treba biti ubijen jer previše zna i jer mu je Turković dugovao novac. Za ubistvo Bejbija obećao mu je 20.000, a za ubistvo Krmeta 30.000 eura", kazao je Kalender i dodao da je Lakić bio "stručnjak za ubistva" i "radi" samo pod uticajem heroina. "Kada sam mu dao heroin, kazao mi je: 'Sad sam spreman i ne vidim nikoga i ako treba pobiću 100 ljudi'", kazao je Kalender.