Crna hronika
23

Pećanac: Uvest ćemo videonadzor na frekventnim saobraćajnicama u Sarajevu

Piše: J. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Od januara do septembra ove godine u Kantonu Sarajevo u saobraćajnim nesrećama život je izgubilo 15 osoba dok ih je 305 teže ili lakše povrijeđeno u nešto manje od osam hiljada nesreća. Ministar unutrašnjih poslova MUP-a KS Nermin Pećanac najavljuje uvođenje videonadzora na frekventnim saobraćajnicama u Kantonu.

Na raskrsnici kod Socijalnog u posljednjih nekoliko dana desile su se dvije saobraćajne nesreće u kojim je jedna osoba izgubila život, a druge dvije teže i lakše povrijeđene.

Nažalost, ukoliko se nešto hitno ne poduzme, ova ali i druge raskrsnice u Sarajevu mogle bi biti tragične za građane.

"U sigurnosti saobraćaja učestvuju mnogi segmenti i institucije, a ne samo MUP Kantona Sarajevo. Šta sada rade druge institucije kao što su ministarstvo saobraćaja KS, razne agencije za ceste... Oni trebaju stvoriti uslove za sigurnost u saobraćaju", kaže Pećanac za Klix.ba.

On navodi da je urađen projekt videonadzora najfrekventnijih saobraćajnica u KS, ali da on nikada nije zaživio.

"Svi su nas napadali što imamo toliko kontrola saobraćaja, ali MUP samo radi svoj dio posla. Kad se nešto desi, svi nađu manu policiji što nije bila na ovom ili na onom prijelazu, ali kad tražimo podršku, onda nema nikoga. Počeli smo uvoditi videonadzor u škole kako bismo povećali nivo sigurnosti. Mi te raskrsnice možemo pokriti i to ćemo iduće godine sigurno uraditi, vidjet ćemo koliko će para u budžetu biti", dodaje ministar unutrašnjih poslova KS.

"Dvije godine govorim o prevenciji. Šta su drugi uradili da povećaju stepen sigurnosti u saobraćaju? Šta su uradili sa semaforima, zašto drugi nisu pokrenuli pitanje videonadzora? Sjećate se napada u tramvajima i trolejbusima, govorilo se o videonadzoru. To se nikad nije uradilo. Ne branim policiju, ali jednostavno treba upitati i druge institucije šta rade po pitanju sigurnosti", kaže Pećanac.

U slučajevima kod Socijalnog možemo govoriti o obostranoj krivici učesnika u saobraćaju. Neprilagođena brzina, vožnja u alkoholiziranom stanju, pretrčavanje ceste van predviđenog mjesta i dok semafor pokazuje crveno samo su neki od uzroka koji dovode do tragedije.