Predstavljen Akcioni plan
0

Pećanac: Ne smijemo biti taoci 80 maloljetnih prestupnika

Piše: N. J.
Foto: F. K./Klix.ba
Hana Korać (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo predstavilo je danas na konferenciji za medije Nacrt Akcionog plana za prevenciju maloljetničkog prestupništva i rad sa maloljetnicima u sukobu sa zakonom.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećanac istakao je kako će ovaj radni materijal biti upućen Vladi Kantona Sarajevo, a potom i Kantonalnoj skupštini na usvajanje te da će Plan važiti naredne dvije godine od dana njegovog usvajanja.

Bez čekanja na druge

"Maloljetničko prestupništvo se dešava na našim ulicama i toga treba biti svjestan, od toga ne treba bježati. Stoga, nismo mogli čekati da drugi reaguju, već smo odlučili da mi reagujemo. Ne želimo čekati da se dese užasne stvari koje su se dešavale u prošlosti i stoga smo se i odlučili da napravimo ovaj plan prevencije. Ako on bude dobro realizovan, bit će to sjajan uvod u donošenje strategije za borbu protiv maloljetničkog prestupništva u periodu 2015.-2020. godina", rekao je Pećanac.

On je posebno istakao činjenicu da, prema policijskoj statistici, 80 maloljetnika konstantno čini krivična djela te je naveo kako policija, ali i vlast, ne mogu dozvoliti da građani Sarajeva budu taoci tih prestupnika.

"Ovim planom je predviđena nabavka metalnih detektora i njihovo postavljanje tamo gdje to bude potrebno. Također, tražit ćemo i dva specijalno obučena psa za narkotike te osposobljavanje prostorija u svim policijskim upravama za rad sa maloljetnicima", dodao je ministar Pećanac, ističući kako je neophodno i pooštriti kaznenu politiku.

Baza podataka i umrežavanje

Policijski komesar MUP-a KS Vahid Ćosić iznio je statističke podatke prema kojima je u prošloj godini zbog činjenja krivičnih djela tužilaštvu prijavljeno 208 maloljetnika, od čega su njih 73 povratnici u činjenju krivičnih djela. Među njima, peterica maloljetnika počinila su čak 82 krivična djela. Komesar Ćosić je napomenuo da ulogu u prevenciji maloljetničkog prestupništva prije policije moraju preuzeti i roditelji, obdaništa, škole, centri za socijalni rad...

Koordinatorica u Ministarstvu, koja je radila na pripremi Nacrta, Hana Korać, je navela kako su pri donošenju ovog plana analizirali podatke o maloljetničkom prestupništvu u posljednjih pet godina. Ona je navela kako je planom, između ostalog, predviđena i baza podataka o maoljetnicima koji su povratnici u činjenju krivičnih djela te umrežavanje aktivnosti svih nadležnih u lancu borbe protiv maloljetničkog prestupništva. Dodala je kako će pri zahtjevu za pooštravanje sankcija poseban akcent biti stavljen na roditelje i staratelje.