Kreće intenzivna potraga za tijelom
0

VIDEO / Paravinja priznao da je ubio Antoniju Bilić

Piše: V. T.
Privođenje Dragana Paravinje (Foto: V.T./Sarajevo-x.com)
Privođenje Dragana Paravinje (Foto: V.T./Sarajevo-x.com)
Dragan Paravinja priznao je inspektorima da je ubio 17-godišnju djevojku Antoniju Bilić iz Drniša, a njeno tijelo bacio, potvrdio je u nedjelju navečer direktor policije RS Gojko Vasić.

Nije želio otkrivati pojedinosti o tome kako ju je ubio niti gdje je bacio njeno tijelo zbog obzira prema porodici. Najavljeno je da u ponedjeljak kreće intenzivna potraga za tijelom Antonije.

Prilikom ispitivanja Paravinje policija je koristila sve legalne metode, no na vanrednoj konferenciji održanoj u nedjelju navečer su istaknuli kako nisu koristili poligrafsko testiranje.

Policija je također pri ispitivanju utvrdila kako je jasno da Paravinja nije imao pomagača prilikom počinjenju ovog strašnog zločina.

Tokom kriminalističke obrade, u toku dana, Dragan Paravinja je priznao da je maloljetna djevojka iz Drniša Antonija Bilić bila živa dok je bila u njegovom kamionu, ali je negirao umiješanost u njen nestanak.

Nezvanično saznajemo da je Paravinji u džepu pronađen nestali tahograf iz kamiona.

Dragana Paravinju (43), vozača kamiona, osumnjičenika u slučaju nestanka sedamnaestogodišnje Antonije Bilić u Hrvatskoj, uhapsila je u nedjelju oko podneva policija Republike Srpske na udaljenosti od oko 2,5 kilometra od mjesta na kojem je prvi put viđen u Donjim Srđevićima kod Srpca.

Paravinja je lišen slobode u okolini jednog napuštenog objekta prema planini Motajici, gdje je, vjerovatno proveo noć.

Kako saznaje dopisnik Sarajevo-x.com, napuštena trošna kuća u kojoj je uhapšen prethodno je više puta pretresana, pa se pretpostavlja da ju je Paravinja napuštao i povremeno se tu vraćao da prespava.

U toku hapšenja se rasplakao i počeo ponavljati: "Sve mi je montirano u Srbiji", o čemu je prvi javio portal Sarajevo-x.com.

Nije bio naoružan i nije imao vidljivih povreda. Nije se opirao hapšenju, mada je pokušao da pobjegne, u čemu ga je policija spriječila.

Po završenoj krim-obradi bit će predat Osnovnom sudu Sokolac, koji je za njim još 2005. raspisao Centralnu potjernicu zbog krivičnog djela silovanje.

Tu će se protiv njega nastaviti istraga o ovom slučaju, a onda će se, kaže Vasić, ići na predaju estradicionom sudu, a da li će i kojoj državi eventualno biti izručen odlučit će Sud BiH, odnosno ministar pravde BiH.

Paravinju traži i Srbija zbog izvršenog krivičnog djela silovanja iz ranijeg perioda.

Treba podsjetiti da je forenzičnim vještačenjem vlasi Antonije Bilić, pronađene u kamionu Dragan Paravinje u Hrvatskoj, potvrđeno je da ona pripada toj 17-godišnjoj djevojci zbog čega je za policiju Paravinja osumnjičenik, za kojim je raspisana međunarodna potjernica.

Nakon što je ilegalno prešao iz Hrvatske u BiH, preplivavši Savu kod Slavonskog Broda, Paravinja je lociran u selu Donji Srđevići kod Srpca 23. juna, ali je uspio da pobjegne policiji RS-a.

A u Hrvatskoj potraga za Antonijom Bilić traje još od 7. juna kada je napustila porodičnu kuću kod Drniša, a nakon toga je viđena na obližnjem Čikolskom mostu kako stopira od mjesta gdje živi prema Splitu, da bi zatim sjela u kamion, koji je vozio Dragan Paravinja.

Paravinja će u ponedjeljak biti prebačen u Sarajevo gdje će biti u ekstradicijskom zatvoru, a njegovo izručenje Hrvatskoj zatražila je hrvatska premijerka Jadranka Kosor.