Crna hronika
11

Paljenje imovine kao oružje reketara

Piše: E. F.
Izgorjela bašta Pivnice (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Izgorjela bašta Pivnice (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sarajevska policija još uvijek nije identifikovala piromana koji je prije nekoliko dana zapalio Pivnicu u Sarajevu u vlasništvu Vlade Cabrere. U tome im nije pomogao ni videosnimak nadzornih kamera, koji je vlasnik objekta odmah nakon paljenja predao u ruke organa gonjenja.

Kako se čini, isti je slučaj i sa paljenjem auta Zorana Troboka, vlasnika projektantske firme TZI-Inženjering.

Naime, u nedjelju se vatrena stihija ni od kuda pojavila na automobilu Audi 6, koji je bio parkiran ispred Trobokove kuće. Nedugo potom, požar se proširio i na kuću uz koju je auto bio parkiran. Sarajevska policija je nakon uviđaja na mjestu događaja ustanovila da je požar podmetnut upotrebom otvorenog plamena od strane treće osobe.

No, piroman ni u ovom slučaju nije identifikovan.

Svjedoci sve vidjeli

Prema riječima očevidaca, oni su u blizini ograde gdje se nalazi Trobokova kuća primijetili crni Audi A3, koji se parkirao tik uz ogradu dvorišta. Iz Audija su izašle dvije osobe odjevene u tamnu odjeću, koje su nekoliko trenutaka razgledale okolo. Na glavama su imali kapuljače, a, prema riječima očevidaca, jedan od njih u ruci je nešto nosio te je ušao u dvorište kuće, gdje je bio parkiran Trobokov automobil.

Nakon toga, jedan od počinilaca stao je u blizini Trobokovog vozila, koje je u tom momentu planulo te se alarm na njemu aktivirao, a počinioci su utrčali u svoj automobil i pobjegli.

S druge strane, bašta Pivnice Sarajevo vlasnika Vlade Cabrere zapaljena je molotovljevim koktelom oko ponoći 1. decembra. Pričinjena šteta iznosi više od 100.000 KM, a vlasnik sumnja da iza svega stoji jedna osoba.

"Bašta je djelimično izgorjela, naravno zahvaljujući našem kantonalnom tužilaštvu, a nije mane ni sudijama! Naravno, kafana nastavlja normalan rad, a bašta će biti i bolja, vala ne dam da me ovakvi otjeraju!", poručio je Cabrera putem Facebooka nekoliko sati nakon podmetnutog požara.

Krivac ni(je) identifikovan

Cabrera tvrdi da iza svega stoji Almer Inajetović, koji je ranije osuđen zbog iznude novca od vlasnika zapaljenog objekta. No, tu se priča o reketarenju nije završila. Problemi su se nastavili kada je ovaj stari znalac policije izašao iz zatvora.

"Zna se ko naplaćuje i kome se naplaćuje. Tortura ne prestaje. Pa to je očito. Bilo je tu svega, od prijetnji preko telefona do pojavljivanja u radnji, uznemiravanja i maltretiranja radnika. Postoji snimak na kojem se jasno vidi kako Almer Inajetović ulazi u radnju. Taj je snimak predat policiji", rekao je Cabrera.

Međutim, policija i tužilaštvo ne smatraju da je Inajetović krivac, s obzirom na činjenicu da tvrde kako počinilac još uvijek nije identifikovan.

Prema riječima Alema Hamzića, glasnogovornika Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, policija u saradnji sa ovom institucijom intenzivno radi na otkrivanju krivca, ali to, za sada, nije dalo rezultata.

Prije paljenja Pivnice, tačnije 21. novembra ove godine, sarajevskim policajcima prijavljeno je da je u Logavinoj ulici do broja 72 namjerno zapaljen crveni Peugeot 407 (A32-M-939), vlasništvo Sarajevo Sevdah Festa, koji je koristio Cabrera. Vještak protivpožarne struke utvrdio je nakon uviđaja da je vozilo posuto zapaljivom tečnošću te zapaljeno.

Zbog iznude novca od Cabrere, 23. februara ove godine uhapšen je Almer Inajetović. Nakon što je podignuta optužnica protiv njega, Inajetović se nagodio s Tužilaštvom pa je osuđen na osam mjeseci zatvora, nakon čega je pušten na slobodu. Podsjećamo da je Inajetović optužnicom terećen da je od 2006. do 23. februara ove godine reketario Cabreru, i to za mjesečni iznos od 800 do 2.800 KM.

Policija je kod Inajetovića pronašla pištolj, a u metalnom sefu pronađene su 42.000 KM koje su mu bile oduzete, ali mu je novac iz sefa vraćen, jer je terećen samo za 1.200 KM jer su te novčanice bile označene, a uzeo ih je od Cabrere.