Potvrda optužbi i protiv saradnika
0

Otužnica protiv vlasnika bjeljinske "Šećerane"

SRNA
Zoran Ćopić
Zoran Ćopić
Posebno odjeljenje za najteže oblike privrednog kriminala Okružnog suda Banjaluka potvrdilo je optužnicu Specijalnog tužilaštva Republike Srpske (RS) protiv Zorana Ćopića, vlasnika bijeljinske "Šećerane" koja ga tereti za produženo krivično djelo pranja novca.

Dragan Aćić, sudija za prethodni postupak Posebnog odjeljenja banjalučkog suda rekao je za "Nezavisne novine" da je Ćopiću pritvor produžen do okončanja suđenja.

    Optužnica je potvrđena i protiv Ćopićevih saradnika direktora firme "Aviorent" Drage Nižola i direktora firme "Agrokop eksport - import" Ljube Mrđena.

    Prema navodima optužnice, Ćopić da je tokom 2008. godine, do polovine ove godine, udruženo sa više lica, među kojima su Mrđen, Nižola i srpski narkobos Darko Šarić, preko različitih kompanija i banaka kroz privredne tokove Republike Srpske i Srbije "oprao" veće količine novca koji je stečen od prodaje droge.

    Ćopić je, kako se u optužnici navodi, sarađivao sa Šarićem i drugim licima iz RS protiv kojih se vodi krivični postupak pred Posebnim odjeljenjem Višeg suda u Beogradu zbog krivičnih djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i produženog krivičnog djela pranja novca, te sa Nikolom Dimitrijevićem iz Beograda, Srđanom Petrovićem iz Novog Sada, a protiv kojih su pravosnažno okončani postupci pred Višim sudom u Beogradu zbog produženog krivičnog djela pranje novca.

    Izvor blizak istrazi ispričao je da su oni "oprali" više od četiri miliona evra tako što su prikazali da su kupovali kukuruz, koji je "Agrokop" trebalo dalje da isporuči "of-šor" kompanijama, ali to nije učinjeno.

    "Ćopić je planirao da proda svoje akcije u `Šećerani` Bijeljina i na taj način bi oprao novac zarađen prodajom droge, ali u tome je spriječen u posljednjem trenutku", rekao je izvor za "Glas Srpske".
    Dokazi u Specijalnom tužilaštvu RS biće i snimljeni razgovori Darka Šarića i Ćopića u kojima dogovaraju kupovine kukuruza.

    Optužnicom je predloženo oduzimanje od Ćopića 18 378 900 akcija Fabrike šećera u Bijeljini, što čini 63,75 odsto udjela u osnivačkom ulogu.
    
    Predloženo je i oduzimanje aviona "cesna", kuća u Ulici Sretena Stojanovića u Banjaluci, automobil "A6", 454 512 eura gotovine, osnivački ulog u preduzeću "DTM rilejšns", cisterna, kao i druge nepokretnosti stečene izvršenjem krivičnog djela.

    Ćopić je uhapšen krajem aprila ove godine kada je trebalo da proda više od 18 miliona KM vrijedne akcije bijeljinske šećerane.