Crna hronika
124

Kiseljak: Otkriven osumnjičeni za ubistvo starca Saliha Babaluka, razbojnici oteli 65.000 KM

Piše: N. J.
Kuća u kojoj je izvršeno ubistvo (Foto: MUP SBK)
Kuća u kojoj je izvršeno ubistvo (Foto: MUP SBK)
Službenici Sektora krim policije MUP-a Srednjobosanskog kantona su nakon dvomjesečne istrage otkrili jednog od osumnjičenih za ubistvo Saliha Babaluka u mjestu Gomionica, općina Kiseljak, potvrdio je za Klix.ba glasnogovornik MUP-a Srednjobosanskog kantona Rusmir Prohan.

Podsjetimo, ovo je krivično djelo izvršeno 17. marta ove godine u porodičnoj kući Saliha Babaluka (1937) i njegove supruge Hajrije (1940), kada su tri maskirane osobe naoružane puškom vezale supružnike i nanijele im povrede u predjelu glave. Usljed tih povreda Salih je preminuo na mjestu događaja, a razbojnici su pritom otuđili oko 65.000 KM.

Kantonalnom tužilaštvu Travnik podnesen je izvještaj protiv S. P., rođenog 1984. godine u Kaknju, nastanjenog na području općine Ilidža, zbog osnova sumnje da je izvršilac ovog razbojništva sa smrtnom posljedicom.

"Osumnjičeni se trenutno nalazi u KPZ Tuzla, gdje mu je određena mjera pritvora zbog sumnje na izvršenje drugog krivičnog djela razbojništva na području Tuzlanskog kantona. U toku su opsežne mjere na utvrđivanju identiteta ostalih izvršilaca", naveo je Prohan.

Kako je saopćeno iz MUP-a SBK, tokom istrage su saslušana 64 svjedoka, utvrđen je alibi za 25 osoba, privedeno je 16 osoba, od kojih je 9 osoba lišeno slobode, 12 osoba je poligrafski ispitano, a izvršeni su i pretresi na 8 lokacija. Također su provedena brojna vještačenja pronađenih tragova prilikom uviđaja na mjestu događaja.

Prohan je dodao kako su tokom istrage ovog teškog krivičnog djela otkriveni izvršioci još dva slučaja razbojništva na području Kiseljaka, te šest teških krađa i jedne krađe, a prikupljena su i saznanja o izvršiocima još nekoliko krivičnih djela.

Istakao je da su pripadnici MUP-a SBK radeći na ovom slučaju ostvarili dobru saradnju sa kolegama iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i te MUP-a Kantona Sarajevo, kao i drugim agencijama za provođenje zakona, posebno sa Kantonalnim tužilaštvom Travnik.