Crna hronika
76

Osumnjičeni za paljenje zgrade Predsjedništva BiH bit će pušteni na slobodu

Piše: N. J.
Privođenje Hatibovića i Trnke u Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Privođenje Hatibovića i Trnke u Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH neće predložiti Sudu BiH produženje pritvora za Nihada Trnku i Salema Hatibovića, koje se sumnjiči za učestvovanje u paljenju zgrade Predsjedništva BiH, odnosno Arhiva BiH.

Potvrdio je to za Klix.ba Hatibovićev advokat Senad Bilić, kazavši da je Tužilaštvo o ovoj odluci obavijestilo i njega, ali i Trnkinog advokata Muhidina Kapu.

"Od kolege Kape i mene je tužilac tražio da se saglasimo sa tom odlukom, što smo mi i učinili. Na ovaj način naši klijenti na slobodu mogu biti pušteni već danas, ali će to najvjerovatnije biti sutra, budući da im jednomjesečni pritvor ističe u ponedjeljak, a u ovakvim slučajevima se hitno postupa. Pritom će Hatiboviću i Trnki biti izrečene sve mjere zabrane koje uključuju zabranu napuštanja mjesta boravka, odlaska u inozemstvo, oduzimanje putne isprave, te sastajanje sa drugim osumnjičeniima i svjedocima u ovom slučaju", kazao je Bilić.

Dodaje kako je Hatiboviću i Trnki jednomjesečni pritvor određen 7. marta zbog činjenice da bi njihovim boravkom na slobodi bila uznemirena javnost.

"Ja sam tada na ročištu rekao da je javnost uznemirena što su oni sada pritvoreni, jer su oni mjesec dana nakon dešavanja od 7. februara bili na slobodi i bili saslušavani u policiji i Tužilaštvu", naveo je naš sagovornik.

Dodao je kako ovakva odluka Tužilaštva da ne predlaže produženje mjere pritvora može značiti da će oni odustati od kvalifikacije krivičnog djela terorizma, koja se stavlja na teret Hatiboviću i Trnki, te da će slučaj prepustiti Općinskom sudu u Sarajevu.