MUP Livanjskog kantona
0

Osumnjičen za silovanje i fizičko maltretiranje djevojke

SRNA
Livno
Livno
Ministarstvo unutrašnjih poslova Livanjskog kantona podnijelo je krivičnu prijavu protiv H. H. (42) iz Sarajeva, koji je osumnjičen da je u noći između 26. i 27. juna silovao dvadesetsedmogodišnju djevojku čiji su inicijali A. H. iz Tomislavgrada.

H. H. je često dolazio kod rodbine u Tomislavgrad gdje je upoznao A. H., s kojom je bio u vezi i koja je, navodno, trebalo da se uda za njega, ali su zbog nesuglasica prije nekoliko mjeseci vezu prekinuli, rekao je Srni portparol Uprave policije MUP-a Livanjskog kantona Ivica Vrdoljak.

Vrdoljak je rekao da je djevojka, prilikom posljednjeg dolaska osumnjičenog u Tomislavgrad, na njegov poziv pristala da s njim ide u Sarajevo, jer joj je obećavao brak.

On je naveo da je osumnjičeni, kada su krenuli iz Tomislavgrada, bez objašnjenja skrenuo prema izletištu Gaj iznad grada, gdje je A.H. rekla da ju je fizički maltretirao i silovao.

Djevojka je navela da joj je osumnjičeni tada oteo mobilni telefon, izbrisao sve SMS poruke, a zatim je počeo tuči, nakon čega je više puta silovao. 

Prema njenim riječima, nakon toga osumnjičeni ju je vezao konopcem, koji je onda svezao za svoj pojas da ne bi mogla pobjeći. 

Kada se sutradan ujutro probudila molila je osumnjičenog da je pusti, nakon čega ju je on odvezao do benzinske pumpe "Papić" kod Tomislavgrada i tu ostavio, a on je otišao u Sarajevo. 
Djevojka je silovanje prijavila policiji u Tomislavgradu dan kasnije, 28. juna, nakon čega je osumnjičeni pronađen i uhapšen u Sarajevu, gdje i živi, a potom je predan pripadnicima MUP-a Livanjskog kantona. 

Poslije iskaza koji je dao policiji u Livnu u kojem tvrdi da nije izvršio silovanje nego polni akt na koji je djevojka dobrovoljno pristala, osumnjičeni je uz krivičnu prijavu predat Kantonalnom tužilaštvu u Livnu, a kantonalni tužilac Zdravko Šarić, nakon saslušanja za osumnjičenog nije zatražio mjeru pritvora.