Banja Luka
0

Osujećen bijeg zatvorenika iz KP doma Tunjice

SRNA
Rajko Pavić /28/, zatvorenik Kazneno-popravnog zavoda Tunjice kod Banjaluke, večeras je nakon razgovora sa psihijatrom i socijalnim radnikom, iskoristio trenutak pažnje i pokušao da pobjegne iz Zavoda, ali je efikasnom intervencijom obezbjeđenja zaustavljen na oko 200 metara od kapije, rekao je Srni pomoćnik ministra pravde Republike Srpske za izvršenje krivičnih sankcija Boško Đukić.

Đukić je rekao da je zatvorska policija upotrijebila vatreno oružje, pucajući u vazduh, navodeći da zakon dozvoljava upotrebu oružja u slučaju bjekstva lica koja su osuđena na dugogodišnje kazne za teška krivična djela.

Direktor KPZ Banjaluka Pero Dunjić rekao je da je Pavića nedaleko od KPZ-a čekao automobil kojim je trebalo da pobjegne, ali da ne može govoriti o detaljima dok se ne završi uviđaj.

"Pavić je priznao da ga je čekalo vozilo, dao nam je i neka imena, ali da li je to tako kako je ispričao, utvrdiće policija", rekao je Dunjić.

Dunjić nije mogao da kaže ni da li je Pavić bio naoružan, potvrdivši da je upotrijebio silu prilikom pokušaja bjekstva.

On je dodao da je odmah formirana komisija koja će utvrditi odgovornost pripadnika službe obezbjeđenja, odnosno policije KPZ koji su radili u smjeni, ali da će biti i nagrađenih.

Dunjić je pohvalio službu obezbjeđenja, navodeći da su efikasnom akcijom spriječili bjekstvo, te da su u roku od 15 minuta dvije interventne jedinice bile spremne da djeluju, ali da za to nije bilo potrebe.

On je izrazio zadovoljstvo što nije bilo povrijeđenih i žrtava.

Dunjić je naveo da je Pavić osuđen na 18,5 godina zatvora za krivično djelo razbojništva sa posljedicama ubistva vlasnika kuće u Bratuncu, koju je sa više lica pokušao opljačkati, da je osuđen na dodatnih šest mjeseci za izazivanje opšte opasnosti, te da se protiv njega vodi novi krivični postupak u Hrvatskoj za pokušaj ubistva.

On je dodao da je Pavić kaznu služio u KPZ Foča i da je u banjalučki Zavod prebačen zbog netrpeljivosti sa pojedinim osuđenicima u Foči.

Dunjić je naveo da je Pavić višestruki povratnik u vršenju krivičnih djela, da je i ranije služio kazne zatvora, te da je već imao jednu zloupotrebu pogodnosti kada se nije vratio sa odsustva, tokom kojeg je počinio još neka krivična djela.