Crna hronika
9

Organizovanje prostitucije: Potvrđena optužnica protiv Samira Kurtovića i drugih

Klix.ba
Kantonalni sud Sarajevo potvrdio je optužnicu protiv Samira Kurtovića i drugih koje Tužilaštvo Kantona Sarajevo tereti za organizaciju i rukovođenje prostitucijom na području kantona.

Prema tvrdnjama Tužilaštva, u Kurtovićevoj organizaciji je od 2004. do 2015. seksualne usluge pružalo više od 28 djevojaka od kojih su najmanje dvije maloljetne. Tako je stekao protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 1.793.000,00 KM.

Nadalje, od 2009. do kraja 2015. godine tako stečen novac stavljao u legalne tokove kako kroz ulaganje u razvoj stada domaćih životinja, tako i na druge načine, čime je mijenjao oblik protupravno stečene imovine te prljav pretvarao u opran novac, čime je počinio krivično djelo pranje novca.

Optužen je da je 29.12.2006. godine na štetu tada malodobna S.B. u vrijeme kada je oštećena imala 16 godina, počinio krivično djelo silovanje u pokušaju, te je istoj nanio laku tjelesnu povredu. U dva navrata kod optuženog pronađena je bojeva municija i oružje za koje nije imao dozvolu nadležnog organa.

U petak će pred Sudom Kantona Sarajevo biti održano ročište o produženju mjera pritvora za optuženog Kurtovića.

Tužilaštvo je pored Kurtovića podiglo optužnicu i protiv Melise Šehović, Nemanje Jankovića i Omera Nargalića.

Osumnjičena Šehović se tereti da je u međusobnom dogovoru sa Samirom Kurtovićem i sa djevojkama koje su pružale seksualne usluge, od 2014. pa do oktobra 2015. godine učestvovala u organiziranju i vođenju pružanja seksualnih usluga.

Janković se tereti da je kao policijski službenik zaposlen u PU Ilidža, u vršenju službe saznao da Kurtović organizira i vodi prostituciju, te nije prijavio krivično djelo i učinioca iako je to bio obavezan, već je putem telefona kontaktirao Kurtovića, te za sebe i svog prijatelja "naručio" dvije djevojke.

Osumnjičenom Nargaliću na teret se stavlja da je nabavio, držao i nosio oružje i municiju bez dozvole nadležnog organa.