Crna hronika
21

Optužnica protiv direktora: Mitom primljenim od šumara finansirao svoju kampanju

Piše: E. F.
Amir Kličić
Amir Kličić
Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Amira Kličića iz Cazina, direktora Kantonalne uprave za šumarstvo Unsko-sanskog kantona, kojem se na teret stavljaju četiri krivična djela primanja dara ili drugih oblika koristi.

On je, prema navodima optužnice, u periodu do mjeseca aprila 2013. godine do mjeseca maja 2015. godine, za vrijeme dok je obavljao službenu funkciju direktora ove uprave, istu kontinuirano iskorištavao tako što je primao mito u vidu novčanih iznosa na području više općina kantona.

Tako je od fizičkih i pravnih osoba koje se bave sječom šume zahtijevao veće novčane iznose kako bi im omogućio sječu šume. Također, od zaposlenika uprave je za niz službenih radnji zahtijevao i primao mito kako bi vršio interne premještaje, dodjele službenih čekića i rješenja za doznaku šume i dr.

U jednom konkretnom slučaju, u aprilu ove godine, je od dvije osobe tražio novčani iznos od 60.000 eura kako bi ga iskoristio u svrhu političke kampanje da postane direktor ŠPD Unsko-sanske šume, obećavajući tim osobama niz nezakonitih privilegija, posebno nakon što postane direktor ŠPD Unsko-sanske šume.

Zbog provedene istrage i rada tužilaštva i policije Kličić nije ostvario svoje planove.

"Bitno je istaknuti da je ovo tužilaštvo u bliskoj saradnji sa pripadnicima MUP-a USK nakon efikasno provedene istrage, uspjelo razotkriti i krivično procesuirati dobro organiziranu koruptivnu mrežu u Kantonalnoj upravi za šumarstvo USK, na čijem se čelu nalazio direktor Amir Kličić", kazao je za Klix.ba Adnan Tulić, glasnogovornik Tužilaštva USK.