Đorđe Ždrale
0

Optužnica dopunjena i poslata na potvrđivanje Sudu BiH

SRNA
Optužnica protiv Đorđa Ždrala dopunjena je i jutros poslata na potvrđivanje Sudu BiH, rekao je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Prema njegovim riječima, ništa značajno nije promijenjeno u optužnici, osim preciziranja jednog detalja.

"Očekujemo da će Sud potvrditi ovu optužnicu, za šta ima zakonski rok osam dana, nakon čega bi  moglo biti zakazano  suđenje", naveo je Grubešić.

Sud BiH uvažio je 11. augusta žalbu Tužilaštva BiH na rješenje kojim se ovaj sud proglašava nenadležnim u predmetu Đorđa Ždrala, te će ovaj predmet biti vraćen na ponovno odlučivanje o tome da li će biti procesuiran u Sudu BiH, rečeno je ranije Srni u ovoj instituciji.

Iz Suda navode da će se time Tužilaštvu omogućiti da se izjasni u pogledu argumentacije optužnice, nakon čega će sudija za prethodno saslušanje donijeti odluku da li je za nju nadležan Sud BiH.

Sud BiH saopštio je ranije da je Tužilaštvo propustilo da u optužnici protiv Ždrala, koji se tereti za ubistvo nekadašnjeg načelnika Uprave policije Republike Srpske (RS) Ljubiše Savića Mauzera, navede koje su okolnosti koje djelo za koje se Ždrale sumnjiči čine krivičnim djelom iz nadležnosti Suda BiH.

U rješenju Vanpretresnog vijeća Suda navodi se da je u ovom slučaju riječ o pravnoj kvalifikaciji koja je inkriminisana entitetskim zakonom, pa se nije ni radilo o isključivoj, već o izvedenoj nadležnosti Suda BiH.
''To u svakom slučaju optužnicu Tužilaštva BiH čini nerazumljivom i manjkavom, s obzirom na ono što je navedeno u optužnici u dijelu koji se odnosi na rezultate istrage i u vezi s tim i donošenje rješenja ovog suda o nadležnosti od 19. juna 2008. godine, što je moglo upućivati na nadležnost ovog suda'', navodi se u rješenju.

Ždrale je u Njemačkoj uhapšen 17. januara, a Interpolovu potjernicu za njim raspisao je Sud BiH u septembru prošle godine, zbog sumnje da je planirao i direktno učestvovao u ubistvu Mauzera 7. juna 2000. godine u Bijeljini.

Vođa kriminalne grupe iz Istočnog Sarajeva Ždrale izručen je Sudu BiH 11. februara iz zatvora u Njemačkoj.