Livno
0

Optužen za silovanje starice

SRNA
Livno
Livno
Kantonalno tužilaštvo u Livnu podiglo je optužnicu protiv Vjekoslava Kotarca /40/ iz Orguza, opština Livno, osumnjičenog da je silovao sedamdesettrogodišnju ženu.

Sudija za prethodno saslušanje i predsjednik Kantonalnog suda Nedim Begić potvrdio je Srni da je ovaj sud danas primio optužnicu koja okrivljenom Vjekoslavu Kotarcu stavlja na teret višestruko, krajnje brutalno i ponižavajuće silovanje starice Ane Vrselja u livanjskom selu Prolog.

Prema optužnici, koju Kantonalni sud u roku od osam dana treba da potvrdi ili odbaci, Kotarac je u noći između 12. i 13. novembra prošle godine provalio u porodičnu kuću Ane Vrselja, ušao u kuhinju gdje je na kauču zatekao nemoćnu staricu koju je zatim na najbrutalniji način više puta silovao i nad kojom se sve do jutra na krajnje ponižavajući način iživljavao.

Vjekoslav Kotarac nalazi se u pritvorskoj jedinici KPZ-a Mostar od 14. novembra prošle godine, a Kantonalno tužilaštvo uz optužnicu koja je jučer dostavljena Kantonalnom sudu u Livnu, za okrivljenog je zatražilo produženje mjere pritvora koja ističe 13. februara 2011. godine.

Za silovanje Krivični zakon FBiH predviđa kaznu zatvora od tri do 15 godina.